Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Koelen met meer dan 50 % energiebesparing

De haven van Huelva en Enagás hebben een project ontwikkeld in Huelva's havenfaciliteiten. Dit pioniersproject op Europees niveau werkt door middel van door vloeibaar aardgas (LNG) opgewekte kou en maakt de koeling van producten mogelijk met een energiebesparing van meer dan 50 %.

Het project werd gepresenteerd door de directeur van de Haven Autoriteit van Huelva, José Luis Ramos, samen met de CEO van Enegás, Marcelino Oreja, en de directeur van HuelvaPort, Ignacio Pujol, in het kader van de conferentie 'Biologische koeling, concurrentie en duurzaamheid voor de ontwikkeling van de haven van Huelva'.

Oreja sprak over "de lancering van een faciliteit waaraan we lange tijd gewerkt hebben, een pioniersproject op Europees en bijna op wereldwijd niveau, waarmee we Huelva willen veranderen in een logistiek centrum op het gebied van duurzame koeling. Het idee is om te profiteren van de kou die verloren gaat in onze fabrieken om kou te genereren voor industriële faciliteiten".

Hij benadrukte ook het feit dat dit gedaan wordt in een haven waar Enagás al 30 jaar aanwezig is met een fabriek die "nationaal een goede reputatie heeft verworven. De fabriek is in het afgelopen jaar met 20 % gegroeid en zal dat blijven doen".

Dit innovatieve systeem, dat in Japan al gebruikt wordt, werkt door middel van het gebruik van restkou die wordt geproduceerd in het hervergassingspoces in de Enagás-fabriek. Deze wordt door middel van leidingen naar koelinstallaties geleid.

De tunnel, met temperaturen tot -36º Celsius, maakt een besparing van energiekosten van meer dan 50 % mogelijk, naast een verkleining van de CO2-voetafdruk van 90 %.

Het initiatief is tot stand gebracht door een recent opgerichte dochtermaatschappij van Enagás, genaamd 'Enagás 4 Efficiency'. Deze ontstond in het kader van "Enagás Emprende", een programma voor ondernemerschap dat de ontwikkeling van start-ups op het gebied van energie-efficiëntie en het gebruik van aardgas promoot.

José Luis Ramos benadrukte dat de "oprichting van het logistieke koelcentrum (...) het resultaat is van het werk dat we verrichten om ons concurrentievermogen, onze duurzaamheid en multimodale strategie te versterken, waarbij we inspelen op de behoeften van de markt".

Bron: EFE

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018