Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aanbod Bulgaarse kasgroenten ontoereikend voor binnenlandse vraag

In Bulgarije groeit de tomatenproductie, hoewel de volumes dit jaar nog steeds ontoereikend zijn om de binnenlandse vraag te dekken. 

"Het niveau van zelfvoorziening neemt nog niet merkbaar toe," laat een vertegenwoordiger van het Centre for Agricultural Analyses in Agriculture (CAPA) weten. Uit voorlopige cijfers van Eurostat blijkt dat Bulgarije in 2017 159.000 ton tomaten produceerde, 55.000 ton komkommers en 55.000 ton paprika's 

"De groei van de tomatenproductie is indrukwekkend (13% per jaar, met een sterke groei in de laatste 2 - 3 jaar)," legt de analist uit. "De paprikaproductie neemt daarentegen aanzienlijk af, met een jaarlijkse daling van 23%. De daling voor komkommers bedroeg 27%."

Volgens de prognose van SARA zal de zelfvoorzieningsgraad voor tomaten dit jaar slechts 68% bedragen. In 2007 lag dit percentage bijvoorbeeld nog op 82%. Piper verwacht dat de zelfvoorzieningsgraad in 2018 rond de 77% zal liggen. In 2007 bedroeg dit percentage nog 87%. 

De zelfvoorzieningsgraad van de komkommerproductie zal dit jaar naar verwachting 89% bedragen, ten opzichte van 101% tien jaar geleden. 

De groothandelsprijzen in het eerste kwartaal van het jaar waren lager dan vorig jaar. SARA verwacht gedurende het tweede kwartaal een verdere daling van de groothandelsprijzen voor tomaten en komkommers van respectievelijk 5% en 55%.

"Albanië en Macedonië hebben een positieve handelsbalans binnen deze sector," vervolgt de analist. Macedonië heeft een netto handelsbalans van €70 - 80 per jaar. De handelsbalans van Albanië in de AGF-sector is neutraal. Het land produceerde in 2017 280.000 ton tomaten. 

Bron: fermer.bg

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018