Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Mexico

Tupi braam in verval

Het bramenras 'Tupi' was tot enkele jaren geleden de meest geteelde braam in het grootste deel van de boomgaarden van de vallei van Los Reyes, Michocán, Mexico. Momenteel geniet de Tupi echter niet langer de voorkeur voor enkele van de leidende bedrijven in de export van zachtfruit.


Werknemer in de oogst en verpakking van bramen. Foto: TLANI.

In de Mexicaanse staat Jalisco wordt de Tupi variëteit op dit moment niet geteeld. De telers hebben namelijk besloten te investeren in nieuwe rassen met bredere marktvensters, grotere oogsten en veel betere prijzen.

Volgens een blog van Jess Valencia, gespecialiseerd in de Mexicaanse tuinbouw, kwam Driscoll's een maand geleden met een filmpje waarin Gavin Sills, van Global Plant Breeding, spreekt over de spectaculaire bramenteelt in Centraal-Mexico in de afgelopen jaren. Hij stelde dat "ze momenteel op de markt concurreren met door hen zelf gepatenteerde rassen, die de Tupi hebben overtroffen en waarvan de aanwezigheid in de plantages in Jalisco in de afgelopen jaren toegenomen is".


Tupi braam boomgaard zonder macrotunnels en irrigatiesysteem in Michoacán. Foto: TLANI.

Naar aanleiding hiervan nam Valencia contact op met agronomisch ingenieur David Aguilar van landbouw adviesbureau TLANI. Na een vergelijking van de teeltpraktijken voor braam in Jalisco en Michoacán, geeft hij aan: "Michoacán begon met de teelt van zachtfruit in México dankzij het gunstige klimaat, de overvloed aan water en de rijke bodem van het gebied. Op dat moment was de Tupi het ras dat voldeed aan de exportvoorwaarden. Het telen van de Tupi kostte bovendien niet meer dan 400 duizend peso's (17,20 euro) per hectare .


Teelt van Tupi braam in Michoacán zonder technologische investeringen. Foto: TLANI.

Met het verstrijken van de tijd, vertelt Valencia, "werd de markt veeleisender en ondervond Mexico problemen met het afzetten van de Tupi braam vanwege nieuwe rassen die vanuit Californië kwamen en groeiden. Daarom besloten bedrijven als Driscoll's de markt te openen met nieuwe telers. Men stopte met de Tupi braam en begon met andere rassen, zoals de Dasha, Vanesa, Catherine en BQ".


Teelt van Dasha braam van Driscoll's in Mexico

In de loop van de jaren werd het verval van de Tupi variëteit duidelijk. Michoacán bevindt zich daardoor momenteel in serieuze problemen, grotendeels vanwege de verspreiding van de Fusarium Oxyporum schimmel. De bramentelers in Jalisco hebben niet te maken met dit probleem aangezien ze geïnvesteerd hebben in nieuwe rassen en landbouwtechnologieën.


Bramenras Catherine, geteeld in Centraal-Mexico en gepatenteerd door Driscoll's. Het is een van de rassen van dit bedrijf die de in Michoacán geteelde Tupi heeft overtroffen qua Brix-waarde, omvang van de oogst en waarde.

David Aguilar van TLANI noemt nog als een groot voordeel van de teelt in Jalisco het lagere risico dat men loopt met natuurrampen vanwege de investering in macrotunnels. Hierdoor zijn telers in staat om een betere kwaliteit, grotere maten en omvangrijkere oogsten te bereiken.


Klik hier om de blog te lezen

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018