Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Argentijnse fruitexport ligt stil vanwege vakbondsconflict

De staking van de technici van Sanasa (Argentijnse Nationale Dienst voor Voedselveiligheid en Kwaliteit), die de steekproeven uitvoeren op het fruit voor de export, heeft al verliezen van miljoenen veroorzaakt.

De gezondheidsdienst ontsloeg enkele weken geleden 213 werknemers in het hele gebied. Tien daarvan waren werkzaam in Noord-Patagonië. Zodra het nieuws bekend was, begon de vakbond met krachtige maatregelen in de belangrijkste exportsectoren. De certificering van fruit voor bestemmingen waarmee Argentinië een overeenkomst heeft, was een van de afdelingen waar men begon te staken. De fruitexport naar Brazilië en de VS, twee belangrijke markten voor het hele gebied van Valle de Río Negro en Neuquén, wordt ernstig aangetast door deze staking.

Afgelopen maandag werd in een vakbondsvergadering besloten dat er geen enkele overeenkomst zou worden geaccepteerd als de tien ontslagen personen niet aangenomen zouden worden. De staking werd daarom nog voortgezet.

Volgens gegevens van bedrijven "zijn er nog maar drie weken over voor het verzenden van peren naar de Verenigde Staten. Elke dag die voorbij gaat, betekent een verlies van miljoenen omdat we niet in staat zijn ons te houden aan de overeenkomsten met de importeurs". Volgens de sector bedragen de verliezen meer dan 13 miljoen dollar (11 miljoen euro).

De publieke en particuliere sector is gekomen met een voorstel met betrekking tot de 10 ontslagen mensen in Noord-Patagonië: hen verplaatsen naar provinciale en gemengde instanties en de heropname van enkelen in Senasa. Deze mogelijkheid werd echter verworpen in de vakbondsvergadering.

Veel bedrijven rekenen al op een personeelsvermindering in hun verpakkingsfaciliteiten vanwege het feit dat er niet geëxporteerd kan worden. Veel van het fruit dat beschikbaar was om naar de VS verzonden te worden, zal naar andere bestemmingen gaan, waar het mogelijk minder opbrengt. Het fruit dat voor Brazilië bestemd was, zal op de interne markt afgezet worden.


Bron: rionegro.com.ar

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018