Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ook bananenteelt buiten tropische en subtropische gebieden

Bananen, die in de Japanse prefectuur Okayama worden geteeld, waar het kwik 's winters tot onder het vriespunt daalt, weten zowel in binnen- als buitenland de aandacht te trekken. Na zo'n veertig jaar onderzoek heeft Setsuzo Tanaka een methode ontwikkeld waardoor bananen kunnen gedijen onder koude omstandigheden. Hierdoor is het mogelijk om ook buiten tropische en subtropische gebieden bananen te telen. 

De banaan, die de naam Monge draagt, wat in het lokale dialect 'super' betekent, werd ontwikkeld uit het ras Gros Michel, dat tot vijftig jaar geleden wereldwijd op grote schaal werd geteeld. De vraag naar Monge bananen is sterk ondanks dat men voor een doos van drie stuks de pittige prijs van €37 neer moet tellen. Het ras, dat geen MRL's bevat, wint echter steeds meer terrein dankzij haar volle zoete smaak en eetbare schil. 

Tanaka plantte de eerste bananen in een verwarmde kas maar dit overleefden ze niet. Toen besloot hij ze te planten in een omgeving waar de temperatuur geleidelijk daalde, zodat de planten zich aan konden passen aan de koudere omstandigheden. Na een aantal mislukte pogingen doordrenkte hij delen van de planten met een speciale vloeistof waarna hij ze langzaam invroor door de temperatuur gedurende zes maanden tot min 60o te verlagen. 

Volgens de japantimes.co.jp bleken de planten, die dit vriesproces hadden ondergaan, wel in staat te zijn om te groeien. Tanaka merkte zelfs dat ze sneller groeiden dan normale bananen en dat zij gedurende een kortere periode meer fruit voortbrachten. Hij vertelt dat de methode ook voor andere tropische gewassen toegepast kan worden, zoals koffie en papaja, en dat er bij de teelt van de gewassen vrijwel geen gewasbeschermingsmiddelen nodig zijn. De bananen van Tanaka kunnen buiten geteeld worden maar hij teelt ze in een kas om de planten voor stormschade te behoeden. Tanaka richtte in 2015 een bedrijf op en is vorig jaar gestart met teelt op grote schaal.

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018