Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Banaan moet wijken voor Limburgs fruit

De organisatie achter de Gravel Series Limburg, Crossborder Sunriser, Steamrace Simpelveld en de Summit2Summit kiest nadrukkelijk voor fruit van Limburgse bodem.

Samen met fruitteler Wim Notermans uit Noorbeek zijn de handen in elkaar geslagen om Limburgse appelen en peren bij deze events op tafel te krijgen. Een goed tussendoortje tijdens het wielrennen moet niet alleen veel energie in de vorm van koolhydraten bevatten, maar moet ook makkelijk mee te nemen zijn, niet smelten en makkelijk te eten zijn. En tevens is een appeltje/peertje ook goed voor de dorst. De banaan wordt hiervan helaas de dupe.

Deze stap is een bewuste keuze licht George Deswijzen van de Stichting Crossborder Cycling Limburg toe. "Wij maken met z'n allen gebruik van de Limburgse landwegen en genieten van de mooi verzorgde velden en boomgaarden. Het is dan ook niet meer dan logisch dat we ook kiezen voor Limburgse appelen en peren. De banaan levert weliswaar snelle suikers maar appelen en peren zijn een lekkere en energierijke afwisseling. We willen iets terugdoen voor de fruitteler in Limburg die zo hard werkt voor zijn oogst en hiermee ook het unieke en kenmerkende Limburgse landschap onderhoudt. Wij verkopen een totale beleving aan onze deelnemers. Storytelling omtrent de pracht van het Limburgse landschap hoort hierbij maar dient ook door ons als Limburgse organisatie daadwerkelijk met daden gesteund te worden, anders zijn we alleen maar de mensen voor de gek aan het houden."

Limburgs Mooiste
Deswijzen, die ook namens Hago Limburgs Mooiste in overleg is met de Limburgse Land- en Tuinbouwbond (LLTB) inzake afstemming en coördinatie tussen de toertochtorganisatie en de agrariërs aan de route van Limburgs Mooiste, krijgt alleen maar lof voor het voorgenomen besluit. "Het doet ons goed te zien dat de organisatie heel bewuste keuzes maakt om de overlast voor inwoners en agrarische ondernemers zoveel mogelijk te beperken", zegt Jos Brands, voorzitter van de LLTB-regio Zuid-Limburg. "Hun oprechte aandacht en inzet voor het landschap en ons als telers siert de organisatie. Ook is het een heel goed signaal dat er gebruik wordt gemaakt met echt Limburgs fruit."

Ook binnen de organisatie van Hago Limburgs Mooiste bekijkt men de mogelijkheden om deels over te stappen naar Limburgs fruit. Limburgs Mooiste met 15.000 deelnemers een van de grootste toertochten van Nederland. "De impact van deze eventuele keuze door de organisatie van Limburgs Mooiste is natuurlijk ongekend groot en geeft een duidelijk signaal af, wij kopen lokaal in en steunen de Limburgse fruitteelt. Mooi toch," aldus Deswijzen.

Kiwibes
De stichting heeft ook hoge verwachtingen van een relatieve noviteit in de fruitteelt de zogenaamde kiwi bes. Deze bes die ook reeds milieubewust wordt gekweekt in Sint-Geertruid bij Mertz Kleinfruit, bevat veel gezonde stoffen als magnesium, calcium, een hoog vitamine C gehalte en antioxidanten. "Het is nog even afwachten of de bes in grote hoeveelheden kan worden aangeboden en of de mensen deze lekker vinden. Ook de prijs speelt een rol, zeker bij nog grotere events dan de onze kan dat een afweging zijn voor appelen en peren te blijven kiezen."

Bron: lltb

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018