Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Overzicht Europese aardappelmarkt week 17

VK: Poten aardappelen komt eindelijk op gang

België
Fiwap/PCA marktbericht:
Industrierassen: Algemeen prijsniveau, 35 mm +, min 60 % 50 mm +, min 360 g/5 kilo EPS, los, frites, verkoopprijs, exclusief BTW, directe levering: 
Bintje : 2,00 to 3,00 €/a, afhankelijk van de kwaliteit en bestemming; rustige markt (aanbod groter of gelijk aan vraag). Toereikend aanbod om aan de vraag van schillers tegemoet te komen; 
Challenger: Stabiele markt (aanbod gelijk aan vraag). Prijs rond de € 3,00/a. Interne vlekken blijven een veelvoorkomend probleem. Over het algemeen blijft de vraag stabiel maar loopt per koper wel sterk uiteen; Fontane : Rond de 6,00 €/a. Sterke markt, met een nog steeds sterk aanwezige vraag vanuit de industriële sector. 
Innovator : 6,00 to 6,50 €/a voor onmiddellijke levering, sterke markt. Bescheiden aanbod (toenemende voorraadvermindering).

De transacties van Fontane met uitgestelde levering waren tot aan het einde van vorige week opvallend, met prijzen van €7,00 tot €8,50/a voor levering in mei en juni of €9,00 /a voor juli (met koeling). De export van kleine volumes naar diverse bestemmingen in Zuid-Europa duurt voort (inclusief die van Lady Claire naar Italië) en Oost-Europa. 

Europese fysieke markten
Overzicht prijzen (bron: NEPG): 


Bintje plant: Einde van het seizoen met zeer wisselend aanbod in prijzen en een sterk dalende vraag. Einde van de handel.

Toekomstige markt
EEX in Leipzig (€/a) Bintje, Agria en verschillende rassen voor verwerking, 40 mm+, min 60 % 50 mm +:


Nederland
Vertraging met kopers en prijzen op de industriemarkt vorige week. De gemiddelde prijzen bleven vrijwel onveranderd. Echte transacties registreerden prijzen van 6,00 tot 7,00 €/a voor 'klassieke' rassen (Fontane, Innovator, Ramos), en tot 9,50 €/a voor Agria. Weinig problemen met de export maar stabiele volumes naar landen in Oost-Europa, 6,50 - 7.50 €/a verkoopprijs voor een grote zak. Voor grote maten fritesaardappelen 10,00 tot 12,00 €/a voor bestellingen in Zuid-Europa. In het oosten van Nederland kon het planten op grote schaal beginnen, terwijl er in het westen hier en daar nog afgewacht wordt.

Quotation PotatoNL : ook beschikbaar op www.potatonl.com 


VTA quotation (Verenigde Telers Akkerbouw)


Frankrijk
Vorige week sterke prijzen maar de markt voor Bintje wordt steeds moeilijker; vraag naar Challenger trekt aan; Fontane is bij fabrieken nog steeds het meest in trek; Innovator, Markies en Agria leveren de beste prijzen op met € 6,00/a. Voor de export en binnenlandse versmarkt lopen de prijzen sterker uiteen op basis van de kwaliteit van de partijen. Roemenië is aanwezig op de markt (7,00 €/a voor standaardkwaliteit) Agata bereikte in Zuid-Europa daarentegen prijzen van 15,00 €/a. Zodra de kwaliteit wat minder is dan dalen de prijzen meteen naar 10,00 €/a. Het planten is halverwege of eind vorig week gestart in Hauts-de-France. In Champagne is de aanplant al in verder gevorderd stadium maar in Normandië is dit niet het geval. 

Ongewassen industrierassen, los, verkoopprijs, exclusief BTW, Noord-Seine, €/a, min – max (avg) (RNM):Duitsland
Op de versmarkt blijven de telersprijzen onveranderd of zijn ze licht gestegen: op 17 april werden de prijzen geraamd op 11,83 €/a (=) voor vastkokend en 11,33 €/a (+ 0 , 7%) voor kruimig. De vraag naar industrieaardappelen (frites) blijft sterk. De handel in Fontane neemt weer toe en die van Agria en Innovator is stabiel. De telersprijzen voor biologische aardappelen liggen zoals altijd rond de 48,00 €/a.

Vroege oogst: ruim 90% van de vroege gewassen is geplant.
Hoofdseizoen: Het planten werd vorig week in Nedersaksen en Rijnland meermalen verstoord door regenval. In Rijnland was het planten gisteren voor 40% voltooid, afhankelijk van het gebied. 


*Er dient €1,00/a van deze prijzen afgetrokken te worden voor de sorteertarieven!

Groot-Brittannië
Gemiddelde telersprijs (alle markten) week 15: niet beschikbaar.
Vorige week werd er eindelijk voortgang geboekt met het planten maar een aantal gebieden die bestemd zijn voor de vroege oogst blijven vertraagd (minimaal twee weken in Cornwall, tot wel vijf weken op het Eiland Wight). Over het algemeen ligt het planten van bewaaraardappelen drie weken achter op schema, zowel in het oosten als westen van Engeland. De groothandelsmarkt reageert hier op met een betere vraag (in termen van volumes en prijzen) als reactie op het feit dat de voorraad vermindert. De sector wordt echter met name bevoorraad via contracten. 


Voor meer informatie:
FIWAP
Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018