Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

In Griekenland staan granaatappelen voor geluk, rijkdom en gezondheid

Toen er een paar jaar geleden steeds meer aandacht kwam voor de gezonde eigenschappen van granaatappelen besloot Giorgos Mpitsarasm, voorzitter van de Tuinbouwcoöperatie Afroditi, de gok te wagen door te starten met de teelt van deze exotische fruitsoort om te zien hoe deze zou gedijen op Griekse bodem. Toen anderen merkten hoeveel succes hij hiermee had, raakten zij ook geïnteresseerd en zo kwam het dat in 2014 de coöperatie Afroditi werd opgericht, bedoeld om telers, die allen zowel GlobalGAP- als ISO-gecertificeerd zijn, te steunen en op te leiden. 



"Het is nog altijd een vrij nieuw product voor ons hier in Griekenland, dus we zitten nog in het leerproces maar worden met het jaar beter. Het is voor ons van groot belang dat we een product van de hoogste kwaliteit leveren. Als agronoom van dit bedrijf is het mijn taak om telers tijdens het hele proces bij te staan. Ik zorg er persoonlijk voor dat alle telers op tijd irrigeren, sprayen en voedingsstoffen toedienen. Dit is zeer belangrijk want als telers deze stappen niet correct doorlopen, we tijdens het koelen van het fruit voor onaangename verrassingen kunnen komen te staan, Schimmels zijn namelijk niet te zien wanneer we het fruit kopen maar komen vaak na ongeveer een maand pas aan het licht," legt Roza Katsibali uit, tuinbouwdeskundige en exportmanager bij Afroditi. 

De coöperatie teelt twee granaatappelrassen, Ako, een vroeg ras waarvan het seizoen van eind augustus tot eind september loopt en het bekende ras Wonderful, waarvan het seizoen doorgaans begin oktober begint en één maand duurt. Gekoeld kunnen de Wonderful granaatappelen tot eind februari/begin maart bewaard worden. De productie wordt dit jaar op zo'n 1.000 ton geraamd. 




"Freskon helpt ons nieuwe markten verkennen en biedt de gelegenheid om rechtstreeks van klanten te horen waar zij naar op zoek zijn wat betreft maten. Zo zijn landen zoals Litouwen, Oekraïne, Roemenië en Bulgarije bijvoorbeeld geïnteresseerd in de kleinere maten, terwijl markten als Dubai, Nederland, Frankrijk en Duitsland juist een voorkeur voor de grote maten hebben. We zijn al vertegenwoordigd in alle grote supermarkten in Griekenland en exporteren ook naar Duitsland. We hebben echter plannen om onze productie uit te breiden en in de toekomst nieuwe markten te betreden," legt Roza uit. 

Roza vertelt dat de coöperatie graag de concurrentie aan zou gaan met andere producerende landen zoals Turkije, Spanje en Peru. Ze heeft het gevoel dat de coöperatie een toegevoegde waarde kan bieden waar deze landen niet altijd toe in staat zijn. "Ik zeg altijd dat je voor goede kwaliteit moet betalen. Hoewel Turkije grote volumes tegen lage prijzen beschikbaar heeft, kunnen zij niet met ons concurreren wat voornamelijk te maken heeft met de kwaliteitseisen die wij samen met onze telers hanteren. Hun productie is zo groot dat het in mijn ogen nagenoeg onmogelijk zou zijn om op deze manier te werken. 

Afroditi biedt het hele jaar door een speciale individuele verpakking voor haar granaatappelen aan, die de naam Pomeros draagt, evenals een speciale geschenkverpakking voor de Kerstdagen. Deze speciale doos heeft een stervormig venster waardoor het verpakte fruit goed te zien is. De verpakking is ook voorzien van een kader waar de gever een persoonlijke boodschap achter kan laten. 





"Hoewel de granaatappel nog een nieuwkomer op de Griekse markt is, zijn we blij te zien dat onze speciale Kerstverpakking iedere jaar aan populariteit wint. De Pomeros worden in Griekenland beschouwd als symbool van geluk, rijkdom en gezondheid," vertelt Roza tot slot. 



Voor meer informatie:
Roza Katsibali
Afroditi
Tel: +30 6949 208 996
Email: info@afroditisyn.com
www.afroditisyn.com
Publicatiedatum: