Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuwe sorteermachine voor blauwe bessen

Het Canadese verpakkingsbedrijf Blueridge Produce verwerkt in een seizoen van acht tot twaalf weken doorgaans miljoenen kilo's aan verse blauwe bessen. Om het bedrijfsproces efficiënter te laten werken zonder dat dit ten koste gaat van de kwaliteit, heeft het bedrijf de VERYX digital sorter van Key Technology laten installeren. De sorteermachine is specifiek aangepast voor Blueridge Produce. Het systeem verwijdert fruit met een afwijkende kleur alsook materiaal als stelen, bladeren, steen, metaal, plastic of rubber.
 
"We wilden een sorteermachine die meer dan 5.000 kg aan fruit per uur kon verwerken met een nauwkeurigheid van op zijn minst 95%. Onze prioriteit lag bij snelheid en precisie, gecombineerd met lage kosten. We besloten daarop dat de oplossing VERYX C140 van Key Technology voor ons het meest geschikt was," zegt Rhonda Driediger van Blueridge Produce. "We hebben twaalf oude sorteermachines vervangen met een enkele VERYX-unit. Aan de hand daarvan hebben we de efficiëntie van ons proces met 35% verbeterd. Ook hebben we het aantal benodigde werknemers met 30 man kunnen verminderen. We zijn namelijk niet meer afhankelijk van handmatig sorteerwerk. Onze hoge kwaliteitsstandaard wordt nu gegarandeerd door een digitaal sorteerproces."
 
VERYX is een van de verschillende digitale sorteermachines van Key Technology. De sorteermachines van dit bedrijf kunnen zowel gebruik maken van invoer door middel van een lopende band als met trechters. De machines komen in verschillende afmetingen en zijn geschikt voor zowel kleine als grootschalige pakstations en andere gerelateerde bedrijven. Volgens Key Technology zorgt het modulaire ontwerp van de machines ervoor dat elk systeem qua uitrusting en software aan de exacte eisen van de klant kan voldoen. Het systeem kan vervolgens fruit sorteren op kleur, grootte, vorm en/of structurele eigenschappen. De VERYX C140 met trechterinvoer die door Blueridge Produce wordt gebruikt, heeft van alle sorteermachines van Key Technology de meeste capaciteit. De sorteermachine is voorzien van laserscanners aan de voor- en achterzijde, waarmee het fruit van beide kanten kon worden geïnspecteerd.


 
"Naast dat het vreemd materiaal en kleurdefecten opspoort, verwijdert onze VERYX ook zacht fruit, wat voor ons anders een enorm probleem zou zijn. Bij handmatige inspecties kunnen zachte plekken in bessen alleen maar worden aangetroffen door elke bes met de hand aan te raken. Op deze manier handmatig sorteren, is uiteraard niet echt efficiënt. Geautomatiseerde sorteerders met mechanische pads of vingers raken daarentegen de bessen alleen op een bepaalde plek aan. Daardoor is een geautomatiseerde methode als deze niet grondig genoeg is," legt Driediger uit. "De lasers op onze VERYX kunnen heel nauwkeurig zacht fruit opsporen. Samen met het opsporen van vreemde materialen en inspecteren op afwijkende kleuren gebeurt dit in een razendsnel tempo."
 
"Voordat de VERYX werd geïnstalleerd, gebruikten we zes kleursorteerlijnen en zes sorteerlijnen waarmee afwijkende kleuren, zachte plekken bij fruit en andere ongewenste elementen moesten worden opgespoord. Als een bepaalde sorteerlijn niet meer werkte, moest de rest ook stoppen. We wilden deze knelpunten in onze bedrijfsvoering verwijderen en onze efficiëntie verbeteren. Nu kunnen we met een enkele VERYX-machine al onze verse blauwe bessen bij binnenkomst sorteren in plaats van dat ze door elke afzonderlijke sorteerlijn moeten gaan."
 
Een ander belangrijk aspect van het sorteren van blauwe bessen is dat er voorzichtig met het fruit moet worden omgegaan. Bij de ontwikkeling van VERYX heeft Key Technologies er hard aan gewerkt om de impact te minimaliseren, zodat beurse plekken in het fruit zoveel mogelijk worden voorkomen. Speciaal voor Blueridge Produce is een trilplaat ontwikkeld, waarmee het fruit verspreid en zoveel mogelijk afzonderlijk in de machine kan worden gevoerd. Vervolgens wordt het fruit gestabiliseerd door de Chycane-trechter van Key Technologies. De trechter heeft de vorm van een holle glijbaan, die ervoor zorgt dat het fruit zo wordt geplaatst dat dit goed kan worden onderzocht door de machine. Het fruit loopt zodoende door een consistente baan door het systeem, waarbij defect fruit efficiënt wordt verwijderd. Valse defectmeldingen worden zoveel mogelijk vermeden, zodat er zo min mogelijk uitval aan fruit voorkomt en een maximale opbrengst wordt bereikt.
 
De VERYX-sorteermachine bevat ook technische onderdelen als zelfstandig lerende software, algoritmes die zichzelf aanpassen, een systeem voor voorspellende diagnoses en slimme alarmsystemen. Deze geavanceerde onderdelen zorgen ervoor dat de sorteermachine zich aan kan passen aan veranderende eigenschappen van het product of van de omgeving. De machine kan optimaal blijven presteren zonder dat het nodig is dat medewerkers in moeten grijpen.
 
Om de training voor gebruik van de VERYX zoveel mogelijk te versimpelen, heeft Key Technologies een interface ontwikkeld, die verschillende overzichten geeft voor verschillende medewerkers, afhankelijk van met welke bevoegdheden of benodigdheden de betreffende medewerker te maken heeft. Volgens het bedrijf zorgt een simpel stappenplan en herhaalbare systeemcalibratie ervoor dat de machine consistent blijft presteren. Blueridge Produce is hierdoor in staat om met gemak het systeem met een nieuw product te laten werken. De kwalificaties die bij de gebruiker voor het werken met de machine worden vereist zijn zoveel mogelijk beperkt. Dat houdt in dat een geschikte en capabele werknemer binnen minder dan een uur volledig uit de voeten kan met de VERYX.
 
"We hebben al lang voordat we de VERYX lieten installeren ervaring met het werken met Key Te=echnologies. We wisten van te voren al dat we heel goed samen konden werken," zegt Driediger. "We hebben bij onze andere faciliteiten de Key Optyx-sorteermachine in gebruik. We namen deze unit tweedehands over, waarna we aan Key Technologies vroegen of ze de machine na wilden kijken en ons in het gebruik ervan konden trainen. We waren erg onder de indruk van de toewijding van het bedrijf. Het is niet zo dat ze je alleen maar wat tekst en uitleg geven. Ze hebben echt een visie op de lange termijn wat betreft dienstverlening, het programmeerwerk en de ontwikkeling van hun machines. Bovendien staat Key Technologies goed open voor onze feedback. We krijgen echt een geweldige klantenservice."
 
"We willen graag in de voorhoede staan. We willen ons continu verbeteren en zoeken naar innovatieve technologie die voor hoge kwaliteit zorgt en ons geld en inspanning bespaart," zegt Driediger tot slot. "VERYX zal met zijn hoge snelheid en nauwkeurigheid ervoor zorgen dat het sorteren van blauwe bessen een revolutie mee gaat maken."

Voor meer informatie:
Anita Funk
Key Technology
Tel: +1 (509) 529 2161

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018