Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Romain Cools, Belgapom:

“Zorgen rondom Bintje terecht”

Romain Cools, Algemeen secretaris van Belgapom, is groot liefhebber van de Bintje aardappel. Hij kijkt met zorgen naar de toekomst. "Het zou volgend jaar weleens over en uit kunnen zijn met Bintje. Hij is te klein voor de lange friet die overal ter wereld gevraagd wordt en bovendien ziektegevoelig. Ik denk dat Bintje voor de wereldwijde export plaats zal moeten maken voor nieuwe rassen." Wel stelt Romain dat de variëteit zijn plaats op de lokale markt zal behouden. "Zelfs topkok Peter Goossens van de Hof van Cleve, het beste restaurant van België, heeft nog altijd biefstuk met friet van Bintjes op de kaart staan."Wachtlijst
Sinds januari is Romain president van het World Potato Congress. Voor het driejaarlijkse congres, dat dit jaar van 27-31 mei gehouden wordt in Peru, bestaat inmiddels een wachtlijst van 140 mensen. De organisatie had op zo'n 500 tot 600 deelnemers gerekend, maar inmiddels hebben zich al 900 enthousiastelingen aangemeld. "Alhoewel mensen de vliegtickets vaak allang in huis hebben, schrijven ze zich nu pas in voor het congres. Het is nu te laat om hen nog toegang te verlenen tot alle events." Romain voegt toe: "Toen ik aantrad als president heb ik de ambitie uitgesproken om nooit meer een congres onder de duizend deelnemers te organiseren. Dit is hard op weg realiteit te worden, wat in lijn ligt met het nieuwe strategische plan van het World Potato Congress om wereldwijd als toonaangevend netwerkevent voor de aardappelwaardeketen te fungeren."

Romain is vast van plan om samen met zijn board en adviseurs het congres naar een hoger plan te tillen. "We kijken naar topsprekers en naar mogelijkheden om on stage contracten te tekenen. Ook moet er meer interactie komen binnen de keten. Door de mensen met elkaar in contact te brengen worden ze getriggerd en kunnen ze samen kijken naar onderwerpen als duurzaamheid en de uitbouw van de aardappelteelt in ontwikkelingslanden." 

Romain kan het belang van netwerken binnen de aardappelwereld niet vaak genoeg onderstrepen. "Pootgoedhuizen, frietfabrieken en handelaren, maar ook machinefabrikanten en producten van grondstoffen: ze doen allemaal mee aan hetzelfde globale spel. Er zijn altijd spanningen tussen lokaal en ingevoerd product. Alhoewel we vanuit Europa of andere goede teeltgebieden nooit kunnen beantwoorden aan de wereldwijde vraag, ben ik ervan overtuigd dat we door de juiste efficiëntie en kwaliteit lokale productie op de ganse wereld aanvullend kunnen beleveren vanuit Europa." 

Voor het World Potato Congress vliegt Romain de hele wereld over. "Daarnaast bouwen we in samenwerking met de EU aan een imagocampagne voor Belgian fries, from the heart of Europe in Zuidoost-Azië. Dit vraagt heel wat energie, maar het is zo'n boeiende uitdaging dat ik dat er graag voor over heb." Ook binnen Belgapom heeft Romain zijn handen vol. "In de Belgische aardappelketen zijn we bezig een brancheorganisatie op te zetten. Dit is echt nodig om de keten klaar te maken voor de uitdagingen van morgen. Zo'n brancheorganisatie zal de kroon zijn op mijn carrière in deze unieke en mooie sector."


Voor meer informatie:
World Potato Congress
Belgapom


Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018