Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Brabantse Wal Asperges van Ossendrecht tot Tokio

Tholen - Zodra er een echtheidskenmerk op zit, wordt een product ineens aantrekkelijker. "Wij hoeven de markt niet op, afnemers komen naar ons toe", vertelt Corné Ooms van Brabantse Wal AGF-verwerking. Drie jaar geleden kregen de asperges van de Brabantse Wal de erkenning Europees Streekproduct, net als bijvoorbeeld de Westlandse Druif en Opperdoezer Ronde. Sindsdien is er zowel in Nederland als overzee is er vraag naar. "Wekelijks verzorgen wij een pallet voor New York, Singapore en Tokio." Ook Rungis, groothandelaar voor restaurants en foodprofessionals neemt de bijzondere asperges af. Om deze asperges goed te leren kennen organiseerden ze voor hun relaties een geheel verzorgde Zelf asperges steken-dag.


Een impressie van de dag, klik hier voor de fotoreportage

Chefs maken tijd
Chefs die elke dag weer zorgen voor bijzondere gerechten voor hun klanten werden deze dag zelf eens in de watten gelegd en dat lieten ze graag gebeuren. "Eigenlijk heb ik er geen tijd voor maar...Het is altijd heel inspirerend en leuk om collega's te ontmoeten. Wanneer je meer weet over de groeiwijze en grond waarin de asperges zijn geteeld, kun je daar in de gerechten ook wat mee doen. Je kunt daarmee ook het verhaal beter overbrengen en dat wordt steeds belangrijker", vertelden de chefs over hun motivatie om een dagje mee te fietsen over de Brabantse Wal.


Meesterkok Niels van den Berg vertelt over de mogelijkheden van een wasabiblad

Inspiratie en steken
De groep van 40 deelnemers werd door Rungis getrakteerd op een dag waar eten en inspiratie centraal stonden. Er waren heerlijke gerechten, verzorgd door Chef Rob Leenaerts van restaurant Jagerslust en Krokant, een inspiratiesessie van Meesterkok Niels van den Berg over producten met bijzondere smaken van Rungis, een rondleiding door de loods van Brabantse Wal AGF-verwerking en aspergesteken op het veld van teler Non Plus Ultra.


Chefs tijdens de inspiratiesessie van Rungis

Brabantse Wal Asperge
De Brabantse Wal asperge en met name de smaak ervan stond de hele dag centraal. De Brabantse Wal is een gebied met een bijzondere ontstaansgeschiedenis en geologische eigenschappen, de kennis over asperge telen gaat terug tot in de Middeleeuwen. Het gebied was toen een van de grootste productielocaties in Nederland maar omvat nu zo'n 55 hectare. De asperge onderscheidt zich door de licht zilte smaak welke wordt wordt gevormd door het ondergrondse water dat vanaf de Kalmthoutse Heide een weg door de Brabantse Wal zoekt en door de zilte zeelucht die vanaf Zeeland over de Wal waait. 90 % van de asperges wordt afgezet in de regio, 10 % vindt zijn weg naar de betere restaurants in Nederland, New York, Singapore en Tokio.

Klik hier voor de fotoreportage

Voor meer informatie:
Niels van den Berg
Rungis
Handelscentrum ZHZ 48
2991 LD Barendrecht
Tel: 0180-617899
Niels@rungis.nl
www.rungis.nl

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018