Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ondanks droogte betere Zuid-Afrikaanse vijgenoogst

Vijgen van Uitkijk Farm, dat in het noorden van Paarl in de Westkaap is gevestigd, hebben beter gepresteerd dan vorig jaar. Dit gebeurde ondanks dat dit het derde jaar op rij is waarin er minder neerslag dan gemiddeld in de Westkaap is gevallen.


Bron foto: Uitkijk Farm

De vijgenoogst wordt deze week afgerond. Er is meer opbrengst en ook is het fruit groter. "De vijgen worden steeds beter. Dankzij onze ervaring kunnen we onze vijgenteelt verbeteren en het management verfijnen. Ook is het resultaat verbeterd omdat de bomen ouder zijn geworden en een breder bladerdak hebben ontwikkeld. Dat heeft gezorgd voor meer bescherming van het fruit tegen windschade," zegt Jan Eksteen, die als teeltmanager verbonden is aan Uitkijk Farm. Uitkijk Farm organiseert ieder jaar in maart het enige vijgenfestival van Zuid-Afrika. Ook worden op dit familiebedrijf citrus en wijndruiven geteeld. 

De vijgen worden geteeld op kleigrond. Het feit dat klei meer vocht vasthoudt, is een voordeel geweest voor de afgelopen droge jaren, vooral omdat vijgenbomen wortelen hebben die vlak onder de grond groeien. In zekere zin geeft de kleigrond echter ook een probleem dat een steeds grotere rol speelt in de Westkaap. Doordat er te weinig regen in de winter valt, spoelt het water in de grond niet goed door. Als gevolg hiervan hoopt zich in de grond steeds meer zout op. Bij Uitkijk Farm wordt gebruik gemaakt van bacteriën om dit probleem tegen te gaan. "Na drie droge jaren komt er steeds meer zout in de grond. Dit was een van de dingen waar we tijdens de huidige droogte een manier op moesten zien te vinden," zegt Jan. 


Het vijgenfestival van Uitkijk Farm (Bron foto: Uitkijk Farm)

Net als bij andere vijgentelers wordt bij Uitkijk Farm grofweg de helft van de opbrengst geëxporteerd en wordt de rest op de lokale markt afgezet. Het aandeel voor de lokale markt is daarbij doorgaans net iets groter dan voor de export. De vijgen van Uitkijk Farm worden via een tussenhandelaar aan de grote supermarktketens van Zuid-Afrika geleverd. Buiten Zuid-Afrika wordt ongeveer 20 ton aan vijgen geëxporteerd. Zuid-Afrikaanse telers hebben al langere tijd een sterke positie weten te behouden in traditionele markten als het Verenigd Koninkrijk en Europa, waarbij met name Duitsland een belangrijke rol speelt. Daarnaast profileert de Zuid-Afrikaanse export zich steeds meer in het Midden-Oosten, het Verre Oosten en Canada.

Net als bij veel andere Zuid-Afrikaanse vijgentelers produceert Uitkijk Farm vijgen van het oude ras Bourjassotte Noire. Lokaal staat dit ras ook wel bekend onder de namen Parisian en Evita. 

"We kijken naar manieren om de vijgenteelt uit te breiden. Dit kan bijvoorbeeld door middel van nieuwe rassen, die vanaf volgend jaar in productie zullen gaan," zegt Jan. "Maar het blijft een lastige fruitsoort, die erg bederfelijk is. Al ons fruit voor export wordt vervoerd door middel van luchtvracht. Ontwikkelingen op het gebied van koelketentechnologie hebben een bijdrage aan de sector geleverd, al houdt Zuid-Afrika zich al vrij lang bezig met de export van vijgen. Er is misschien meer bewustzijn binnen de koelketensector ontstaan over hoe kwetsbaar vijgen zijn. Wij leren ondertussen vrij veel over het management van deze fruit," zegt Jan tot slot.


Bron foto: Uitkijk Farm

Voor meer informatie:
Jan Eksteen
Uitkijk Farm
Tel: +27 82 328 4372

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018