Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Nieuw kleuringsproces rode druiven

Druiven worden praktisch overal ter wereld geteeld. In Mexico teelt men tafeldruiven, druiven voor industrieel gebruik en rozijnen. Van de Mexicaanse staten is Sonora de belangrijkste druiven telende regio, goed voor 70 % van de nationale teelt.

Voor de internationale markten moet de druif voldoen aan een strenge hygiëne-controle en aan hoge kwaliteitsstandaarden op het gebied van kleur, stevigheid en zoetheid. Dit zijn bepalende factoren voor het vaststellen van de uiteindelijke prijs.

Teeltregio's met warme klimaten hebben echter te maken met een grote uitdaging. Hoewel er sprake is van een natuurlijk kleuringsproces van de druif, zorgen de hoge zomertemperaturen in deze gebieden ervoor dat de kleur niet rood en homogeen genoeg is.

Momenteel worden er wereldwijd conventionele commerciële producten gebruikt voor het kleuren van de druiven. De concentraties hiervan worden steeds meer gereguleerd op de internationale markten, aangezien deze producten, naast het verkorten van de houdbaarheidsperiode van de druif, ook de productieve levensduur van de wijnstokken doen afnemen.

Om een efficiënt en biologisch alternatief te genereren voor het kleuren van druiven, waarbij schade aan het gebladerte van de plant en verlies van de stevigheid van de druif vermeden wordt, ontwikkelden wetenschappers van het Centrum voor Onderzoek in Voeding en Ontwikkeling (CIAD) in Sonora, Mexico, een product dat genoemde problemen oplost.

De genoemde innovatie zet aan tot de kleuring van rood fruit en is speciaal ontworpen voor druiven. Het product is ontwikkeld in het Laboratorium voor Moleculaire Plantenfysiologie van het CIAD, aangevoerd door professor Miguel Ángel Martínez Téllez.

Het gaat om een spuitpoeder dat direct op de trossen aangebracht kan worden. Het middel stimuleert de synthese van anthocyaninen: de verbindingen die zorgen voor de karakteristieke rode kleur in de cuticula van de vruchten, zonder dat er ethyleen vrijkomt. Hierdoor kunnen druiventrossen verkregen worden met een uniforme en intense kleur, zonder dat de stevigheid of het suikergehalte van de druiven wordt aangetast.

Volgens Martínez Téllez is uit verschillende tests gebleken dat het gaat om een milieuvriendelijke technologische ontwikkeling die geen negatieve gevolgen heeft voor de gezondheid en gebruikt kan worden in biologische teelt. Dit vanwege de natuurlijke oorsprong van het middel, dat afkomstig is van celwanden van plantenweefsel.

Bovendien zorgt het product, anders dan conventionele middelen, voor een toename van 20 % van de houdbaarheid van het fruit, wordt het gebladerte van de wijnstok niet aangetast, activeert het de natuurlijke afweermechanismen van de plant en het fruit tegen ziektes tijdens de bewaring en zorgt het voor een toename van de hoeveelheid antioxidanten, wat gunstig is voor de gezondheid van de consument.

Wat betreft de financiële kant: het gaat om een investering van 380 dollar (318,70 euro) per hectare. Andere producten, op basis van abscisinezuur kunnen oplopen tot wel 854 dollar (716,30) per hectare, voor dezelfde prestatie.


Bron: elsoldelcentro.com

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018