Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Segment fruit één van de grootste dalers

Beste kwartaal ooit voor haven van Antwerpen

De haven van Antwerpen kende een uitstekend eerste kwartaal en behandelde 58.328.678 ton goederen, een forse stijging van 7,1% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De totale overslag is een weerspiegeling van de groei in alle sectoren met uitzondering van het conventioneel stukgoed. De grootste driver is ook nu weer de containertrafiek die een stevige groei van 9,5% noteerde ten opzichte van de eerste drie maanden van 2017.

Containers
De containertrafiek steeg dus met 9,5% tot 32.580.600 ton of 2.744.226 TEU (+10,7%). De maand maart zette met een overslag van 980.000 TEU bovendien een nieuw record neer.

Port of Antwerp noteerde een groei op alle vaargebieden, zowel in de aan- als de afvoer. De groei op Europa springt met 14,5% het meest in het oog. Deze is deels te verklaren door het terugwinnen van transhipmentlading die vorig jaar wegging wegens een tijdelijk tekort aan havenarbeiders. De overslag met Noord-Amerika groeide met 14,7%, al moet men hier wel in rekening brengen dat het eerste kwartaal van 2017 vrij zwak was. Op Azië was er een groei met 7%.

"In de lopende maatschappelijke discussie over de noodzakelijke Extra Containercapaciteit om de toekomst van de haven van Antwerpen en haar plaats in de wereldwijde supply chain veilig te stellen, is er een aanname van een 3,5% groei per jaar. De huidige groeicijfers van 9,5% in het containersegment bevestigen niet alleen de nood aan extra containercapaciteit, maar maken ook duidelijk dat de operationele capaciteitsgrens versneld wordt overschreden en dat een capaciteitsuitbreiding voor containers zich nog sneller opdringt dan voorzien.", aldus Jacques Vandermeiren CEO van het Havenbedrijf.

Het conventioneel stukgoed deed het minder goed tegenover dezelfde periode vorig jaar (- 3,1%), goed voor een kwartaaloverslag van 2.512.276 ton. Non-ferrometalen, hout, papier en cellulose en fruit zijn daarbij de grootste dalers. Zowel de volatiliteit van de trafieken als de verdere containerisering in dit segment spelen hier een rol.

Zeeschepen
Het eerste kwartaal van dit jaar liepen er 3.531 zeeschepen (+0,7%) Antwerpen aan. De bruto tonnenmaat van de schepen steeg met 2,0% tot 101.728.371 BT.

Globale politiek-economische context
De impact van de Brexit op de VK-volumes blijft beperkt, het eerste kwartaal werd afgesloten met een stijging van 4%. Het iets zwakkere pond is hier wellicht de verklaring voor de toegenomen aanvoer. Het Verenigd Koninkrijk is voor de haven van Antwerpen de derde belangrijkste handelspartner. Het Havenbedrijf houdt dan ook de vinger aan de pols en maakte tijdens het recente bezoek van de Britse Staatssecretaris Robin Walker bekend dat een voltijdse vertegenwoordiger wordt gezocht in het Verenigd Koninkrijk.

Bron: Port of Antwerp

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018