Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Spanje vernietigt ruim 360 ton aardappelen vanwege Guatemalteekse mot

In Galicië is meer dan 360 ton aardappelen vernietigd, omdat deze waren aangetast door de Guatemalteekse mot. De plaag is echter nog niet uitgeroeid, zoals Belén do Campo, algemeen directeur van Landbouw van de Xunta (het bestuur van Galicië), vrijdag meedeelde. Zij vroeg om medewerking in het tot stilstand brengen van de plaag.

In haar toespraak voor een commissie van het parlement van Galicië deelde Do Campo mee dat er 33 gemeenten zijn die zijn getroffen door het insect. De mot kwam waarschijnlijk in 2015 Galicië binnen op een boot afkomstig van de Canarische Eilanden, waar de plaag sinds 1999 voortduurt.

De Campo gaf aan dat het bestuur van Galicië aardappeloogsten vernietigd heeft, vooral op plaatsen waar voor eigen consumptie geteeld werd. Verder zijn er fumigatie-werkzaamheden uitgevoerd en zijn er vallen geïnstalleerd. Ook is er een plantverbod ingesteld voor verschillende gebieden en zijn er kilometers aan netten geïnstalleerd ter voorkoming van de aantasting van de drie belangrijkste telende regio's: Limia, Bergantiños en Coristanco.

De vertegenwoordiger van de Xunta erkende echter ook dat er nog steeds mensen zijn die het plantverbod in gebieden die vatbaar zijn voor verspreiding niet respecteren. Ze vroeg om medewerking van de parlementsleden en de gehele agrarische sector om hun krachten te bundelen om het knolverslindende insect, dat zich bovendien snel voortplant, te bestrijden.

De aangetaste aardappelen zijn verzameld in vrachtwagens met afgesloten compartimenten en vervoerd naar een fabriek in Cerceda, voor een verpulver-, sterilisatie- en verbrandingsproces. Do Campo onderstreepte dat de Xunta de schade vergoedt aan de getroffen telers en deelde mee dat er al 186.000 euro betaald is aan 1.255 eigenaren die zich aangemeld hebben voor hulp.

Ook gaf ze aan dat de autoriteiten controles uitvoeren op plantages, in opslagplaatsen, op verkooppunten en in transportvoertuigen, om te proberen de plaag te beheersen. Ook zijn er 17 sanctieprocessen geopend.


Bron: EFE


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018