Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Kroatische aardbeienoogst in volle gang na weerproblemen

Wanneer je bedrijf gelegen is aan de grootste rivier in het oostelijk deel van het Adriatische zeebekken, dan is het niet meer dan logisch om hier gebruik van te maken voor het verladen van fruit. 


De aardbeien uit het bovenstaande filmpje werden door teler Petar Bjelis uit Opuzen in de volle grond geteeld waarbij gebruik gemaakt werd van tuinbouw-textielfolie. Petar teelt momenteel het ras Clery, dat bekend staat om zijn aromatische smaak en goede balans tussen zoet en zuur. De teler verwacht dat de planten op zijn één hectare tellende areaal dit seizoen tussen de 1.000 tot 1.200 gram per plant op zullen leveren. Het grootste gedeelte van de oogst wordt op de lokale markt in Zagreb verkocht. "De piekproductie vindt dit jaar later plaats in Kroatië als gevolg van het slechte weer in februari en maart. Normaliter overlappen de aardbeienseizoenen in de verschillende regio's van Kroatië elkaar zodat er een lang seizoen ontstaat maar dat is dit jaar niet het geval," vertelt Arian Shala van Zeleni Hit. 

Arian legt uit dat de export momenteel laag is nu supermarkten hun aardbeien uit Spanje en Italië hebben geïmporteerd. Dit betekent dat sommige binnenlandse telers te vroeg geoogst hebben, nog voordat het fruit optimaal op smaak was en hierdoor waren de aardbeien bovendien minder lang houdbaar. "De markt verandert en consumenten kiezen vaker voor Kroatische aardbeien vanwege hun vorm, versheid en niet te vergeten hun smaak (brix). Vorige week lagen de prijzen rond de €2,50 per kilo maar deze week zijn ze gezakt naar €2,00 per kilo."


Voor meer informatie:
Arian Shala
Zeleni Hit d.o.o.
Tel: +385992513991
Email: arian@zeleni-hit.hr
www.zeleni-hit.hr

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018