Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Zweer van Aalsburg, FruitMasters:

"Bijna door Elstar en Kanzi heen, met peren halen we juli wel"

Tholen - De voorraden Hollandse appelen minderen gestaag. "Eind volgende week zijn we door de grote volumes Elstar heen. Daarna zullen er op de veiling nog wel aangeboden worden, maar met de volumes is het dan echt gebeurd", vertelt commercieel manager Zweer van Aalsburg van FruitMasters. "Al met al een vroegtijdig einde van het Elstar-seizoen, want andere jaren gingen we vaak door tot juni en tikten we ook juli nog weleens aan."

"Hetzelfde zien we met de Kanzi-appels. Gingen we vorig jaar van het oude zo door in het nieuwe seizoen, nu zullen we eind mei een heel eind los zijn", verwacht Zweer. "Dan blijven alleen de Jonagold en Golden over. Als de kwaliteit het volhoudt verwacht ik wel dat we het nieuwe seizoen zullen overbruggen. De afzet van appelen loopt momenteel in het binnenland goed door. Ook Belgiƫ begint er momenteel aan te trekken. Wel zie je altijd dat door het aanbod zomerfruit de vraag vanaf mei ook wat minder wordt."

Voor de laatste Elstar-appelen wordt er goed geld neergelegd. Gisteren werden op de klok de 60'ers verkocht voor 1,25 euro per kilo, gingen de 65'ers voor 1,50 weg en werd de 70-sortering zelfs voor 1,65 euro geveild. "Al met al zie je dat de appelmarkt gewoon leeg begint te raken. Importappelen worden nu voor het eerst gelost en ook die prijzen starten op een goed niveau", vertelt Zweer.



De markt voor peren beschrijft de commercieel manager als een stabiele markt. "Maar die situatie is heel anders dan bij de appelen. Ik verwacht ook dat we met de voorraad peren net als voorgaande jaren juli gewoon zullen halen. Prijzen liggen op een stabiel niveau tussen de 70 en 80 cent voor de 55-65-sortering en op een prijs van 80-90 cent voor de 65+. De vraag naar peren is vooral Europees met een goede afname in Scandinaviƫ, het Verenigd Koninkrijk, Duitsland en de Baltische Staten."

Vooruitblikkend op de nieuwe oogst, constateert Zweer dat al het fruit bijzonder snel in de bloei is komen te staan. Normaal gesproken moet deze korte, heftige bloei leiden tot een kwalitatief betere knop en kwalitatief beter fruit!"

Voor meer informatie:
Zweer van Aalsburg
FruitMasters
Deilseweg 7
Postbus 222
4190 CE Geldermalsen
Tel: 0345 578 808
z.vanaalsburg@fruitmasters.nl
www.fruitmastersholland.nl