Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zal bio dezelfde fout maken als de reguliere sector?

In de biologische sector is de vraag groter dan het aanbod. Fraude en vervlakking liggen dan ook op de loer. Om de productintegriteit te waarborgen moet in de ketens nauw worden samengewerkt en niet zoals in de reguliere landbouw met papieren kwaliteitssystemen. Dat stelt Ronald van Marlen, directeur-eigenaar van Toppas Organic Production Service; bestuurslid van de Stichting EKO, Bio Nederland en Stichting Demeter in een bijdrage in de VMT. 

De markt voor biologische producten groeide laatste 10 jaar telkens met 7 tot 10%. Die extra omzet moet vooral komen van boeren die overschakelen, een overstap die 3 jaar duurt. Mede daardoor blijft het aanbod achter, waardoor de prijzen van biologische producten structureel hoger zijn en fraude op de loer ligt. Schaalvergroting zou een oplossing kunnen zijn voor een groter aanbod, maar dat heeft op de duur niets met biologisch te maken, vindt Van Marlen.

"Met gecertificeerde kwaliteitssystemen als BRC, IFS, FSSC kunnen we veiligheid niet garanderen. Wat we nu doen is de levensmiddelenwereld anonimiseren, de consument het gevoel willen geven dat hij op die ordners met papieren kwaliteitssystemen kan vertrouwen. De teler heeft geen idee waar zijn product naar toe gaat. Hij ziet nooit iemand, op een certificeerder na. Met naleving en papierwerk denken we dat ons voedsel veiliger wordt. Ga de keten in. Vorm een aanvoerketen zoals die bedoeld is vanuit de 4 principes 'Zorg', 'Fair', 'Ecologie' en 'Gezondheid'. Zorg dat je die in de praktijk brengt. Leg dat alles transparant uit op je website", aldus Van Marlen.

Bron: VTM

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018