Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zweden: appeltelers wachten gespannen af

Vorig jaar was een slecht appeljaar. Sommige appeltelers kwamen niet verder dan 30 procent van hun normale oogst. Nu houden Kiviks Musteri en andere appeltelers vol spanning de nachttemperaturen in de gaten, die bepalend zijn voor de oogst van 2018. In SkŚne was de gemiddelde temperatuur in de hele maand maart kouder dan normaal. De lente liet op zich wachten, maar nu staan de fruitbomen volop in bloei.

"Ondanks de late winter is de bloei niet later dan normaal," vertelt Jan Flemming Jensen, manager van Kiviks Musteri. "De koude winter beÔnvloedt de oogst op zich niet. Hoeveel vorst de knoppen aankunnen, hangt af van het stadium van de bloei op dat moment. Als er net knoppen aan de bomen zitten, kunnen ze wel vijf graden vorst aan, maar als ze in bloei staan, kunnen ze geen nachtvorst hebben."

Vorig jaar was het warm in maart, waardoor er veel vocht in de knoppen zat. Daarna kwam de vorst. De knoppen werden daardoor beschadigd en daarmee ook de appelen. Niet alleen waren er minder appelen, maar die er waren, waren van slechtere kwaliteit.

"Appelsoorten die geschikt zijn voor een noordelijk klimaat, zijn ook meer koudebestendig, bijvoorbeeld de Ingrid Marie," vertelt Flemming Jensen. "Hoewel niemand een voorspelling durft te doen, hopen en vertrouwen we toch op een grotere oogst dit jaar. Vorig jaar hebben de bomen energie gespaard omdat ze weinig appelen produceerden en van die energie profiteren ze dit jaar. Aan de andere kant, als de bomen weinig vrucht dragen, worden ze in plaats daarvan groter en als appelteler wil je dat ook liever niet. Daarom is dit jaar veel aandacht aan de snoei besteed."

De Zweedse appelteelt is de afgelopen tien jaar met 25 procent toegenomen en die toename zet nog steeds door. Tegenwoordig wordt elke vierde appel die in Zweden wordt gegeten, ook in Zweden geteeld.

Kiviks Musteri is een van de grootste Zweedse appeltelers en fruitkwekers. Dit jaar is het 130 jaar geleden dat Henric Ňkesson de eerste appelboomgaard aanlegde die zou uitgroeien tot familiebedrijf Kiviks Musteri, het eerste appelteeltbedrijf van Zweden.

"We zijn er trots op dat we 130 jaar na dato op dezelfde plek als onze betovergrootvader ons familiebedrijf nog steeds verder ontwikkelen," zegt Kristina Levinsson, vierde generatie, en mede-eigenaar van Kiviks Musteri.

http://www.mynewsdesk.com/se/kiviks_musteri_ab/pressreleases/nervoes-vaentan-foer-aeppelodlare-2489711


Publicatiedatum: 7-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: