Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zuid-Afrikaanse passievrucht verslaat concurrentie

De Zuid-Afrikaanse passievrucht is groter en zoeter dan het equivalent uit Colombia. Binnen de Europese markt genereert Zuid-Afrikaanse passievrucht daarom meer omzet dan Colombiaanse passievrucht, ondanks dat Colombia op dit punt als de voornaamste concurrent van Zuid-Afrika geldt. De export van producten waarin passievrucht is verwerkt, zoals sap of concentraat, is bij Colombia echter wel groter dan bij Zuid-Afrika.

Het Zuid-Afrikaanse Pico Fresh is verantwoordelijk voor de export van driekwart van de totale opbrengst van de Zuid-Afrikaanse passievruchtsector. Het bedrijf heeft zich volgens directeur Garrick Mullin enorm uitgebreid. Mullin heeft plannen voor de Europese markt, waar passievrucht op dit moment nog als een nicheproduct wordt gezien.

"Het proces om meer consumenten met deze fruitsoort kennis te laten maken, is traag," licht Mullin toe. "Passievrucht is qua prijs weinig flexibel. Het is een dure fruitsoort, omdat er met luchtvracht moet worden gewerkt. Zelfs als je de prijs met 20% tot 30% zou verlagen, zou je niet meer passievrucht op de markt kunnen zetten." 

Zuid-Afrika heeft in 2015/2016 voor 700.000 kartons aan passievrucht geëxporteerd. Grofweg 90% hiervan ging naar Europa en het Verenigd Koninkrijk. Volgens Mullin heeft Pico Fresh zich met name in de laatste jaren enorm kunnen ontwikkelen dankzij het wereldwijde tekort aan pulp en de toename van de mogelijkheden op de markt. Net als Zuid-Afrika heeft Colombia meer werk gemaakt van zijn export om aan de jaarronde vraag in Europa tegemoet te komen.

Volgens Businessinsider.co.za is er op dit moment in Zuid-Afrika een areaal van 150 tot 200 hectare voor de teelt van passievrucht. Volgens Mullin werd de opbrengst van de Zuid-Afrikaanse sector ingehaald door die van Zimbabwe. De sector van Zimbabwe raakte echter door sociale onrust ernstig verstoord, waardoor meer marktmogelijkheden ontstonden voor Zuid-Afrikaanse telers.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018