Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Telers strijden ondanks de hoge kosten voor lokale teelt

"De aardbeienteelt is riskant"

Begin mei vormt normaal gesproken het officiële startschot voor het Duitse aardbeienseizoen. Ook in deelstaat Sachsen is het seizoen reeds van start gegaan, echter aanvankelijk alleen in de kassen. De eerste aardbeien uit de volle grond worden over drie tot vier weken verwacht, aldus Michael Görnitz - eigenaar van het gelijknamige teeltbedrijf in Coswig. 

Op een oppervlakte van 2,2 hectare voor beschutte teelt, teelt hij uitsluitend de Elsanta-variëteit die hij levert aan lokale Rewe- en Edeka-filialen. Tot aan het einde van de maand zal ook de oogst in de volle grond van start gaan: hier teelt Michael echter twaalf verschillende variëteiten. Dit jaar zit daar zelfs een nieuw ras bij: de aromatische Renaissance-aardbei.


Eigenaar Michael Görning

Dure teelt
De teelt van eersteklas lokale aardbeien is echter met hoge kosten verbonden, onder andere vanwege de pure handenarbeid en de weerscapriolen zoals hevige neerslag. Aan de andere kant zijn er deels ook lange periodes van droogte. Daarom beschikt Michael over een irrigatie- en voedingsstoffeninstallatie. Ondanks deze uiterst moderne uitrusting komen verliezen steeds weer voor. Michael: "De aardbeienteelt is uiterst riskant. Daarom zijn enkele bedrijven in Bayern reeds gestopt met de teelt van aardbeien.''

Naast de verliezen is de verkoop van de lokale producten nauwelijks kostendekkend, onder andere vanwege de minimumlonen. Michael: "Als deze zich zo verder ontwikkelen, is het straks ook bij mij klaar met de aardbeien. Ik bevind met nu al op de pijngrens.'' Ook prijsverhogingen zijn geen oplossing voor de lange termijn, omdat consumenten op een bepaald moment voor importwaren in plaats van lokale aardbeien zullen kiezen. "Voor een buitenstaander is het moeilijk te begrijpen waarom een schaaltje uit Spanje slechts 80 cent kost en een schaaltje met lokale aardbeien 4 euro. Maar kwaliteit is duur.''Lokale fruitteelt
Obstbaugemeinschaft GbR Coswig is een familiebedrijf dat sinds meer dan 25 jaar bestaat. Drie jaar geleden nam de huidige eigenaar de fruitteelt met een totaal areaal van circa 150 hectare over. Naast een kas staat er een vollegrondsareaal van meer dan 12 hectare voor aardbeien ter beschikking. Daarnaast teelt het bedrijf onder andere aroniabessen, blauwe bessen en steenfruit.

Verdere informatie:
Obstbau Michael Görnitz
Cliebener Straße 99
01640 Coswig
Telefon: (0 35 23) 7 88 10
Telefax: (0 35 23) 7 88 11

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018