Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Overzicht Franse tomatenmarkt 2017 FranceAgriMer

"Franse tomatenconsumptie met 7% per huishouden gedaald"

In 2017 kende de Franse tomatenmarkt een dynamisch voorjaar dat gevolgd werd door een rustige zomer, hetgeen duidt op een verandering van de consumptie. Ondanks de afname van de binnenlandse productie en import was het seizoen 2017 redelijk gemiddeld qua prijzen. Na een goede start van het seizoen zaten de overvloedige aanvoer van andere groenten en fruit (met name meloenen) en de opbrengsten uit moes- en volkstuinen de verkoop van tomaten in de zomermaanden dwars. Hierin komt wederom een verandering in het koopgedrag tot uitdrukking, die verschuift van de ronde rassen voor 'massa-consumptie' naar de meer aromatische rassen die momenteel geplant worden. In 2017 groeide de kloof tussen deze twee segmenten verder. 

Productie daalt in Bretagne terwijl het zuidwesten sterke positie behoudt
Op landelijk niveau wordt de daling van de oogst op 9% geraamd vanwege de productiedaling in het westen van Frankrijk (-22%), het belangrijkste teeltgebied. Het zuidwesten behoudt haar tweede positie met een stabiel volume. Het Midwesten komt op de derde plaats. Het areaal bleef hier gelijk maar de opbrengsten daalden met 6% in 2017. Op de vierde plaats komt het Zuidwesten met een groei van 6% in 2017. De groei over de laatste vijf jaar bedraagt 28% in dit teeltgebied, wat betekent dat het alleen maar vooruitgang heeft geboekt in deze periode door middel van onder andere nieuwe, productieve, ultra-moderne teeltfaciliteiten.
 
Import loopt terug
Dit seizoen was de import het laagste van de laatste vijf jaar (-6% ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde). De import uit Spanje nam met 13% af ten opzichte van het voorgaande jaar en die uit overige landen met 16%. De situatie op de Franse markt leek dit jaar veel minder onder druk te staan van de import, met name in de lente. 
 
Dalende tomatenafzet: gevolg meloenencrisis en concurrentie met volkstuinen?
In het seizoen 2017 daalde de aankoop van tomaten per huishouden van januari tot oktober met bijna 7% ten opzichte van 2016 en het gemiddelde van de laatste vijf jaar (bron: FranceAgriMer, volgens Kantar Worldpanel). Deze daling is gedurende de hele periode merkbaar met uitzondering van de periode van half mei tot half juli. Volgens marktkenners is deze het gevolg van een verschuiving naar de consumptie van andere soorten in de zomermaanden, zoals meloen en komkommer, die dit jaar in overvloed beschikbaar waren of als gevolg van alternatieve aanvoer uit moes- en volkstuinen. Volgens deskundigen binnen de sector zijn meloenen de grootste concurrenten van tomaten in het AGF-schap, gezien hun ruime aanbod en lage prijzen. Dit is zonder meer van invloed geweest op de tomatenafzet. 

Volkstuinen zijn de grote concurrent voor de professionele tomatensector in de zomermaanden tot aan september. Hoewel de zomer van 2017 de op één na warmste sinds 1900 was (bron: Météo-France) en de temperaturen goed waren voor de tomatenconsumptie verliep het seizoen teleurstellend met een dalende binnenlandse productie en de afwezigheid van Belgische en Nederlandse concurrenten.

14 dagen economische crisis
Drie crisisperiodes springen eruit dit jaar: 5 juli tot 11 juli, 2 tot 4 augustus en 12 tot 18 september. Het totale aantal crisisdagen bedroeg in 2017 14 (15 in 2016). 


In de periode van april tot oktober waren de prijzen van tros- en cherrytomaten lager dan voorgaande jaren in de twee teeltgebieden. De Marmande en pruimtomaat deden het beter dan de twee voorgaande seizoenen.

Seizoensontwikkeling

Maart: Evenwichtige markt voor het totale aanbod
In alle gebieden neemt de productie gedurende de maand geleidelijk toe. Het weer en de concurrerende omgeving zijn gunstig voor de consumptie: de prijzen van Spaanse en Marokkaanse producten zijn hoger dan in 2016. Er zijn veel aanbiedingen met name voor trostomaten die de penetratie van het Franse product bevorderen. De volumes zijn groter dan in maart 2016 en er is meer variatie in rassen. 

April: Dynamisch Paasweekend
Een competitieve context is altijd gunstig. Spaans en Marokkaans product is beperkt beschikbaar. Bretons product verschijnt op de markt en de volumes groeien in overeenstemming met de vraag. Het weer drijft de consumptie op. Grote retailers hebben acties rondom de Paasdagen en er is sprake van een prijsstijging. Na Pasen is de markt niet te vol maar het weer wordt slechter wat van invloed is op de aanvoer uit de westelijke teeltgebieden. 

Mei: Aanvoer groeit, afzet daalt 
De aanvoer groeit nu de productie uit alle regio's de markt bereikt. Het koude weer in mei tempert de consumptie. De prijzen blijven op peil dankzij aanbiedingen maar hierin komt de realiteit van de consumptie niet tot uitdrukking. Drie ontwrichtende vrije dagen zorgen voor meer druk op de voorraden. De beschikbare volumes in Frankrijk verdubbelen en de prijzen dalen met 50%. Het westen wordt de grootste leverancier. De prijs van cherrytomaten, die in termen van omzet verreweg het belangrijkst zijn voor Bretagne, liggen ver onder het vijfjarig gemiddelde en dit blijft het hele seizoen zo. 

Juni: Een andere maar lonende junimaand
De aanvoer is in overeenstemming met de vraag gedurende driekwart van de de maand. Het goede weer in heel Europa in week 25 jaagt de consumptie aan en de prijzen stijgen. De productie in het zuidoosten draait op volle toeren en die in het westen neemt toe. Deze maand zijn de prijzen voor geribbelde, gekleurde en aromatische tomaten goed, met de nadruk op traditionele ronde en pruimtomaten. 

Juli: Conjuncturele crisis
De landelijke aanvoer, die met name bestaat uit volumes uit het westen van Frankrijk, heeft te maken met weer dat nadelig is voor de afzet in Noord-Frankrijk. De prijzen dalen en FranceAgriMer laat weten dat er van 5 tot 11 juli sprake van een productcrisis is. Sommige delen van Zuid-Frankrijk zijn beter dankzij de lokale vraag. Het prijsniveau ligt voor alle categorieën onder het vijfjarig gemiddelde. 

Augustus: Eén van de slechtste ooit
Het is één van de slechtste augustusmaanden sinds lange tijd vanwege de concurrentie van moes- en volkstuinen. De grote aanvoer aan het einde van juli zet de prijzen in combinatie met de matige vraag onder druk. Van 2 tot 4 augustus spreekt FranceAgriMer wederom van een conjuncturele crisis. De daaropvolgende weken zorgt de daling in de volumes van de twee grootste teeltgebieden in het westen en zuidoosten voor een licht herstel van het evenwicht op de markt. 

September: Gemiddelde prijzen en een teleurstellende vraag
De landelijke volumes dalen met name in het zuidoosten. De tomatenmarkt wordt getroffen door een vraag die lager is dan het aanbod. In het westen worden volumes naar derde wereldlanden gezonden om van de overschotten af te komen. De prijzen liggen vaak onder het vijfjarig gemiddelde met een periode van financiële crisis tussen 12 en 18 september. De prijzen zijn de laatste tien jaar sterker geworden voor ronde en trostomaten. De prijzen van cherrytomaten zijn daarentegen naar het laagste niveau gezakt. 

Oktober: Export enige positieve punt
Ondanks opkomende buitenlandse concurrentie en de dynamische export is de tomatenhandel slap door een dalende consumptie. De afzet van zowel tros- als cherrytomaten ligt maar net rond het vijfjarig gemiddelde. In het zuiden eindigt het seizoen halverwege de maand. 

November: Eindelijk goede prijzen
De aanvoer uit het westen is gehalveerd en die uit het zuidwesten is met 33% afgenomen. Deze twee regio's zijn de laatste overgebleven productiegebieden. De prijzen gaan omhoog en komen op het vijfjarig gemiddelde voor trostomaten en liggen hierboven voor cherrytomaten. De markt is eindelijk stabiel maar dat maakt niet zoveel verschil voor het seizoen, gezien het feit dat sommige segmenten erg slecht presteerden. 

Van het ene naar het andere seizoen

Gemiddelde prijs trostomaten per seizoen
Bretagne - verlaadseizoen - klasse extra


De prijzen in Bretagne in 2017 liggen onder het vijfjarig gemiddelde 

Vleestomaten, Commercial Scale
Volume per 30/11, jaarlijks, per ton


De import en export groeien licht. Het verschil tussen de twee wordt iets kleiner. Houd er rekening mee dat een deel van de import weer naar andere landen uitgevoerd wordt.

De aanvoer van de drie grootste teeltgebieden in Bretagne en de koers van trostomaten tijdens verlaadseizoen


Juni is de drukste maand met relatief hoge prijzen: hierin komt de vrij sterke vraag in deze periode tot uitdrukking. In de daaropvolgende maand dalen de prijzen ondanks de lagere aanvoer uit alle teeltgebieden. In augustus en september herstellen ze maar gedeeltelijk. In oktober vindt er pas echt herstel plaats ten opzichte van de afnemende beschikbaarheid sinds juli. 
De drie teeltgebieden op volgorde van de volumedaling zijn: Bretagne, Provence-Alpes-Côte d'Azur en het Zuidwesten.

Voor meer informatie:
FranceAgriMer
Director of publications: Christine Avelin
Composition: RNM Bordeaux (Nina Riaux)
Editor: Frédéric Chiron
Centre d'Avignon: 00334.13.39.31.00
Centre de St Pol de Léon: 00332.98.69.18.93
Publicatiedatum: