Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Peruaanse avocadotelers vrezen areaalgroei niet

Het Peruaanse avocadoseizoen verloopt met groot succes volgens telers en verhandelaars uit de regio San Miguel, waar de eerste oogst van het gewas plaatsvindt.De avocado is een belangrijk gewas op wereldniveau en Peru wordt opnieuw bevestigd in zijn opvallende positie op de wereldwijde markt. Peru is een land met een enorme invloed in deze sector: de Peruaanse teelt van Hass avocado is tussen 2012 en 2016 met 14 % gegroeid. Dat cijfer ligt ver boven het wereldwijde gemiddelde.

Mariano Pedernera, Account Executive van Agrícola Hoja Redonda: "Dankzij het voorgaande traject en de ervaring van ons bedrijf als leiders in citrus, zijn we in staat om klanten te voorzien van een Hass avocado die voldoet aan de kwaliteit die de markt van ons vraagt".De verpakking van de Peruaanse avocado begon dit jaar in week 17, in Chincha, in het zuiden van het land. Het gaat daarbij om grote maten van de eerste bloeiperiode. Deze eerste lading wordt vanaf week 19 verwacht in Chepén, in het noorden van Peru.

Agrícola Hoja Redonda raamt dat ze in totaal "ongeveer 5.350 ton zullen telen van dit voor de export bestemde fruit" en dat het "voornamelijk naar Europa, maar ook naar de Verenigde Staten en Azië" verzonden zal worden. Pedernera: "Europa is de belangrijkste markt waarnaar we exporteren, daarna volgen de Verenigde Staten en Azië, nu al de derde grootste bestemming, momenteel met 6 %, maar met een sterke groei en ongetwijfeld een grote toekomst".Toekomstige trends
Momenteel bestaat de overtuiging dat de avocadomarkt binnen enkele jaren zal instorten, aangezien er in ieder land dat het gewas levert sprake is van een groeiende teelt. Zo is de avocado een van de gewassen met de grootste toename geworden, met in de afgelopen 10 jaar een groei van 8 % in de Verenigde Staten en een groei van 10 % in Europa. Pedernera: "Hoewel het gaat om een hoge groeisnelheid, die aanhoudt in de loop van de tijd en versnelde in de afgelopen jaren, zijn we er zeker van dat de avocado vanwege zijn veelzijdigheid en hoge voedingswaarde, het potentieel heeft deze trend in de toekomst voort te blijven zetten".Telers in Zuid-Afrika gaan het hele jaar rond avocado telen in verschillende teeltgebieden en met verschillende rassen. Pedernera: "We denken niet dat dat onze export daardoor echt aangetast zal worden aangezien de omvang van het marktvenster voor de Zuid-Afrikaanse teelt van Hass avocado, de meest gewaardeerde soort op de markt, gelijk blijft. Bovendien heeft Peru een belangrijkere positie op de exportmarkt: het land exporteert bijna 4 keer zoveel als Zuid-Afrika (211.000 ton ten opzichte van 58.000 ton in 2016)".

"We zijn erop gericht om te leren over dit gewas en om onze positie als leveranciers van dit product te consolideren, maar tegelijkertijd sluiten we toekomstige groeimogelijkheden in dit segment niet uit".

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018