Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ondanks de avocado hype is areaal in Spanje gelijk gebleven

De vraag naar avocado's in Europa neemt elk jaar met 15% toe. De avocado-consumptie komt nu al neer op 500.000 ton per jaar. Avocado's zijn populair geworden wegens de gezondheidsvoordelen. Het gebrek aan aanbod heeft de prijzen omhoog gedreven. Avocado's hebben zeer specifieke klimaatomstandigheden nodig om te kunnen worden geteeld en dat is in de prijs terug te zien.

Spain heeft aan de kust bij Malaga en Granada een ideaal microklimaat voor de teelt van avocado's. Zodoende zijn deze twee teeltgebieden verantwoordelijk voor 90% van de totale avocadoteelt in Spanje. De rest wordt geproduceerd op de Canarische Eilanden. "Ondanks de populariteit van de avocado en de stijgende vraag hebben we nu praktisch hetzelfde areaal als tien jaar geleden, ongeveer 11.500 hectare. Hiervan bevindt zich 10.500 hectare aan de kust van Andalusië en de rest op de Canarische Eilanden," zegt José Linares, directeur van de Spaanse branchevereniging voor tropisch fruit.

Het areaal voor avocado's kan in de omgeving van Malaga en Granada worden verdubbeld. Hiervoor is echter een infrastructuur nodig die het benodigde water kan leveren. Volgens Linares is voor enige uitbreiding van belang dat het probleem van de waterschaarste wordt gedepolitiseerd. 

"Uiteindelijk zijn telers de dupe van politiek gesteggel. Zij krijgen niets mee van de winst die mogelijk zou kunnen worden behaald met de uitbreiding van de avocadoteelt. Het is voor deze telers van groot belang dat de verschillende overheidsinstanties nu tot een overeenkomst komen en niet pas over 20 jaar. Doordat de uitbreiding van het areaal wordt belemmerd, is ons aandeel binnen de Europese markt van 35% gedaald naar 10%. De stijgende vraag en de matige ontwikkeling van het areaal hebben ertoe geleid dat we van alle omzet die we in de Europese markt konden genereren een derde deel zijn kwijt geraakt," legt Linares uit.

Avocado's hebben veel water nodig. Hoewel de neerslag van de laatste tijd de waterschaarste heeft verminderd, is dit volgens Linares slechts schijn. Periodes met droogtes komen steeds vaker voor en houden ook steeds langer aan. Het reservoir van La Viñuela zit onder 42% van zijn totale capaciteit. "Onder deze omstandigheden zijn er weinig telers die het risico durven te nemen om tropische gewassen aan te planten, omdat ze immers mogelijk niet genoeg water zullen hebben," zegt de avocadoteler Miguel Rey. Miguel Rey is gevestigd in Almancha, Malaga en heeft ruim 35 jaar ervaring.

Om met de teelt van avocado's te beginnen, is een relatief hoge investering nodig, die afhankelijk van de kwaliteit van de teeltgrond neer kan komen op tussen de €20.000 en €40.000. "In de omgeving van Axarquía is het land erg vlak, waardoor het voor de teelt beter geschikt is. In gebieden met een meer glooiend oppervlak is het duurder om het land geschikt te maken voor de avocadoteelt," licht Miguel Rey toe. "Telers zijn zich ervan bewust dat water een gemeenschappelijk goed is en dat we hier goed voor moeten zorgen. Ze vinden echter ook dat als er beperkingen qua waterverbruik zijn, dit voor alle sectoren moet gelden en niet alleen voor de teeltsector. Golfbanen en hotels zouden hier geen uitzondering op moeten zijn," zegt Rey.

Onlangs zijn telers aan de kust van Cadiz in Huelva en in de omgeving van Levant begonnen met de van avocadoteelt. Het areaal in deze gebieden is nu echter nog niet relevant. De teeltgebieden zijn op zich geschikt voor het telen van avocado's, maar de omstandigheden zijn verre van perfect. "Avocado's hebben veel vocht nodig. Ook mogen de temperaturen nooit lager komen dan het vriespunt en in de zomer nooit hoger dan 38 °C." Buiten deze voorwaarden is de opbrengst erg beperkt, waardoor het telen van avocado's economisch gezien onwerkbaar wordt.

Naast de speciale klimaatomstandigheden is er nog een eigenschap van avocado's, die een uitdaging vormt voor de commerciële teelt ervan. De opbrengst van avocadoplantages is ook onder de meest gunstige omstandigheden relatief beperkt. Een hectare aan sinaasappelbomen kan een opbrengst geven van tussen de 50.000 en 60.000 kilo, terwijl een hectare voor avocado's een opbrengst geeft van gemiddeld tussen de 7.000 en 10.000 kilo. "De teeltkosten komen neer op ongeveer €7.000 per hectare. Dat is praktisch evenveel als bij het telen van sinaasappelen," zegt Linares. Er is nu sprake van een trend waarin door telers wordt gegokt op avocado's die minder goed smaken, maar wel meer opbrengst geven. "Elke boom kost gemiddeld rond de €15. Veel telers kopen daarom nieuwe rassen, zoals de Lamb Hass. De Lamb Hass heeft minder organoleptische kwaliteit, maar heeft ook een hogere opbrengst," zegt Miguel Rey.

Wat de avocado voor telers interessant maakt, is de prijs. Door de wereldwijde toename in vraag staat de avocado ook wel bekend als groen goud. "De prijzen schommelen rond de €2,50 per kilo, afhankelijk van de kwaliteit, het formaat en de betreffende exportmarkt. Ook is de prijs afhankelijk van of de avocado direct naar de verwerkingssector wordt gestuurd, waar het fruit wordt gebruikt voor de productie van bijvoorbeeld guacamole," legt José Linares uit.

Tussen de 75% en 80% van de Spaanse avocado-opbrengst, oftewel zo'n 65.000 ton, wordt naar meer dan 25 landen geëxporteerd. De belangrijkste markten voor Spaanse avocado's zijn Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Nederland. In het geval van de Canarische Eilanden blijft 80% op de lokale markt, omdat deze regio een zeer hoge avocadoconsumptie kent.

Mexicaanse consumenten eten zo'n 10 kilo aan avocado's per jaar. Spaanse consumenten zitten daar ver onder en ook binnen Europa is de Spaanse consumptie van avocado's relatief laag. In de afgelopen vier jaar is de consumptie per bevolkingshoofd per jaar echter wel gestegen van 200 gram naar bijna 1 kilo. De consumptie in Frankrijk komt neer op 2 kilo per bevolkingshoofd per jaar.

Hoewel het potentieel voor groei beperkt blijft wegens de waterschaarste, blijven de vooruitzichten voor de avocadoteelt zich voortdurend verbeteren. In Europa is er al vraag naar een half miljoen ton, terwijl de vraag per jaar in Noord-Amerika onlangs neerkwam op 1 miljoen ton per jaar. Ook is de avocado populair geworden in China. De vraag in China is exponentieel toegenomen en op dit moment wordt daar gekeken of ook China zijn eigen avocado's kan telen.

Bron: eleconomista.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018