Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Etienne Ruigewaard, Etienne Ruigewaard:

"Trend in kleinere maten bloemkool is gunstig"

Tholen – Het warme weer heeft de aspergeproductie een boost gegeven (en de prijzen een dip) maar warm weer is voor de Hollandse winterbloemkool juist niet gunstig, vertelt Etienne Ruigewaard van het gelijknamige groothandelsbedrijf uit Zwaagdijk. "De warmte eind april zorgde voor een groeispurt maar dat is niet bevorderlijk voor de kwaliteit. Je wilt het liefst een stevige compacte bloemkool. Voor de export is deze bloemkool nog niet geschikt."


Winterbloemkool en de eerste voorlopers van pot bloemkool (de kist met inhoud 10 stuk 4e van rechts), foto Etienne Ruigewaard

De productie van winterbloemkool is wel zodanig dat een aantal supermarkten zijn overgeschakeld naar Hollands product, ook bij markthandelaren en de groothandels is er vraag. Bloemkool is en blijft jaarrond een belangrijk product en zodra de Hollandse bloemkool beschikbaar is, komt de vraag. Die heeft de markt lange tijd niet in kunnen vullen. De late vorst heeft de winterbloemkool sterk vertraagt, er was zelf sprake van dat de oogst verloren was. Het deel dat het gered heeft, staat nu onder druk van de warmte, de export kan daardoor nog niet op gang komen. De prijzen van de bloemkool liggen momenteel voor de 6 st rond de 1 euro en voor de 8 st rond de € 0,45/ st.

Over een week of twee zal de situatie wijzigen. Rond 15 mei schakelen de telers over naar de pot-bloemkool. Deze is minder weersgevoelig en heeft een goede start kunnen maken omdat deze na de vorst is geplant. Etienne verwacht dat vanaf dan voldoende kwaliteit en volumes beschikbaar komen op de markt.
 
In de markt is een diverse vraag aan het ontstaan in maten. "De retail wil kleine bloemkool voor de combinatieschaaltjes bloemkool-broccoli die steeds populairder worden, ook voor verspakketten zijn kleinere bloemkolen nodig. Deze trend naar kleiner is gunstig voor de kwaliteit. Als telers de bloemkool vroeg kunnen afsnijden is deze langer houdbaar. Toch betreft het overgrote deel van de vraag nog de grotere zessen-bloemkool", besluit Etienne.

Voor meer informatie:
Etienne Ruigewaard BV
Lars Ruigewaard
Adres Zwaagdijk (WFO)
Marktplein 14-16
1681 NS Zwaagdijk-Oost
Tel.: 0228-567317
Fax: 0228-567219
lars@etienne-holland.nl
www.etienne-holland.nl
 
 

Publicatiedatum :
Author:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018