Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Aardappelvoorraden VK hoog, afzetseizoen mogelijk langer

Volgens een raming van het AHDB (Agriculture and Horticulture Development Board) hadden Britse telers eind maart 1,3 miljoen ton aardappelen in bewaring.

Dit komt overeen met de voorraden van dezelfde periode in 2015 maar ligt 300.000 ton boven de raming van 2017. Dit is niet verwonderlijk gezien de grote productie van 6,04 miljoen ton in 2017. 

AHDB-analiste Amber Cottingham vertelt: "Tot dusver zijn er dit seizoen zo'n 4,7 miljoen ton verkocht of uit bewaring geplaatst. Dit is de grootse vermindering gedurende deze periode sinds het seizoen 2011-2012. 

"In deze fase van het seizoen wegen telers de kosten van bewaring af tegen de mogelijk hogere opbrengsten later in het seizoen. De voorraadbeweging versnelde in de periode van maart tot januari wat zou kunnen betekenen dat veel telers besloten hebben om te verkopen of hun aardappelen weggedaan hebben vanwege kwaliteitsproblemen."

Daarnaast proberen telers de duur van het afzetseizoen te rekken totdat de oogst van 2018 de markt bereikt. Als gevolg van het kille, natte voorjaar zijn telers later dan gepland begonnen met planten. 

"In dit stadium zouden we normaal verwachten dat zo'n 60% van de gewassen geplant is maar dit jaar zijn telers die zich op de vroege markt richten nu nog aan het planten," vervolgt Amber. 

"Telers die ons Potato Data Centre bezoeken kunnen de prijsontwikkeling van voorgaande seizoenen zien op basis waarvan zij een betere inschatting kunnen maken van wat ze op de vrije markt voor hun producten kunnen krijgen. Tot dusver verloopt het seizoen 2017 vrijwel gelijk aan die van 2011 en 2014."

Het AHDB biedt ook een bewaarkostencalculator aan, waarmee telers de kosten van bewaring tot aan de verwachte verkoopdatum kunnen berekenen.

Telers kunnen de prijsontwikkeling en die van voorgaande seizoenen zien op potatodatacentre.ahdb.org.uk.

Bekijk het volledige rapport hier

Publicatiedatum: 3-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: