Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Ruimere blik op meer toegevoegde waarde paddenstoelen nodig

Uit de gesprekken die de vakgroep Paddenstoelenteelt van LTO Nederland met verschillende supermarktorganisaties heeft gevoerd is duidelijk geworden dat dat de sector Fair Produce onder de aandacht moeten blijven brengen en dat de supermarktorganisaties hier wel een zekere waarde aan hechten. Voor wat de prijs betreft zal er ook verder gekeken moeten worden naar samenwerking tussen telers onderling en een ruimere blik op meer toegevoegde waarde aan het product.

Sinds enige maanden voeren Ko Hooijmans en Peter van 't Westeinde van de vakgroep Paddenstoelenteelt van LTO Nederland gesprekken met verschillende supermarktorganisaties. Als eerste is gesproken met de Jumbo, omdat de keten een actie had met een doosje champignons voor 0,79 euro. Ook stond op dat moment de verplichting voor het certificaat van Fair Produce bij de inkoop ter discussie.

Hooijmans gaf daar aan dat een reële prijs voor paddenstoelen betaald moet worden om een sterke sector overeind te houden. Ook verdient de sector alle steun inzake Fair Produce om zo de arbeidsomstandigheden binnen de sector met een mooie vorm van zelfregulering op niveau te houden. Jumbo gaf aan dat ze de lagere marge bij de acties zelf betalen en dat dit geen gevolgen heeft voor de inkoopprijs. Wel hebben Hooijmans en Van 't Westeinde daar aangegeven dat deze lagere prijs een trend zet waar straks bij de inkoopvoorstellen ook weer naar gekeken wordt. De kans op een negatieve spiraal is groot.

Na Jumbo zijn er ook gesprekken geweest met Superunie en Coop. Ook hier is de prijs onderwerp van gesprek geweest. En ook het belang van Fair Produce is hier aangekaart. In de nabije toekomst worden er nog meer gesprekken gevoerd. Hooijmans en Van 't Westeinde willen in ieder geval nog langs gaan bij de Lidl, de Aldi en de Albert Heijn.

Bron: LTO Noord

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018