Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Turks perzikenseizoen begonnen, telers ontevreden over prijzen

In Mersin, één van de belangrijkste regio's voor de bedekte perzikenteelt in Turkije, is het perzikenseizoen begonnen. Telers zijn zeer tevreden over de kwaliteit van de eerste oogst uit Kazanli. De verwachte hoge prijzen blijven echter uit. 

Cengiz Gokcel van de Landbouwkamer in Mersin: "De regio Kazanli is een belangrijk gebied voor de groente- en fruitteelt in deze regio. Voorheen werden er hier veel kasgroenten geteeld maar omdat telers niet tevreden waren over hun inkomsten zijn ze geleidelijk overgestapt op de teelt van perziken. Perziken, pruimen, abrikozen en bananen hebben dus de plaats van paprika's, aubergines, tomaten en komkommers in de kassen ingenomen."

De regio heeft het voordeel dat er vroeg geoogst kan worden dankzij het weer. Hierdoor konden telers bij aanvang van het seizoen vaak betere prijzen voor hun producten krijgen. Gezien de uitbreiding van de productie in de regio is dit voordeel nu helaas ook verdwenen. 

"Telers zullen nu de mogelijkheden van andere kasgroenten en -fruit gaan onderzoeken. Het gebied beschikt over een areaal van 14 hectare. Desondanks verdienen telers niet genoeg. We waarschuwen de autoriteiten dat dit gebied zonder steun van de regering gebruikt zal gaan worden voor andere activiteiten en dat zou schadelijk zijn voor de lokale markt. Als deze kassen hun deuren sluiten dan zullen we noodgedwongen producten moeten importeren en dat merken consumenten in hun portemonnee.

Kasperziken leveren niet zo veel op maar toch zou de kiloprijs aantrekkelijk genoeg moeten zijn voor telers. Momenteel liggen de prijzen echter rond de €0,83 - €1,04 per kilo. Voorgaande seizoen lagen de prijzen bij aanvang van het seizoen nog rond de €2,50 - €2,90 per kilo. De huidige prijzen stellen dan ook teleur en we denken dat telers op dit moment hun kosten er niet uithalen. 

We telen perziken op lage en grote hoogte. Perziken die op grote hoogte worden geteeld, worden veelal voor de productie van sap gebruikt maar grote verwerkers oefenen altijd veel druk uit op de prijzen, waardoor ook de winstmarges van telers in deze gebieden dalen."

Teler Kenan Yildirim: "Ik ben één van de grootste perzikentelers in deze regio. De problemen begonnen nadat de burgeroorlog in Syrië uitbrak. Onze export naar Syrië stopte en we konden onze perziken bovendien niet meer over Syrisch grondgebied naar overige landen ten zuiden van Syrië verladen. Vervolgens hadden we politieke problemen met Iran en Rusland, beide belangrijke exportmarkten voor ons. We zijn dus beperkt tot de lokale markt, waar de aanvoer groeit en de prijzen gekelderd zijn."


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018