Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Drie kanttekeningen bij het Europese besluit over neonicotinoiden

De Europese Unie verbiedt over 6 maanden het gebruik in de open lucht van 3 neonicotinoïden omdat deze de bijenpopulatie schaden. Jeroen van der Sluijs, universitair hoofddocent aan de Universiteit Utrecht en hoogleraar bij de Universiteit Bergen in Noorwegen, is niet onverdeeld enthousiast: telers zullen overschakelen over nauwelijks minder schadelijke middelen, het verbod geldt alleen voor het buitengebruik en de middelen worden ook buiten de landbouw gebruikt. 

"Het verbod geldt voor slechts voor de middelen clothianidin, imidacloprid en thiametheoxam. In 2013 werd het al verboden om deze middelen te gebruiken in de buitenteelt van alle bloeiende gewassen. In de praktijk zagen we dat telers overschakelden op het insecticide thiacloprid. Dat is iets minder schadelijk, maar het zorgt er bijvoorbeeld nog steeds voor dat bijen hun navigatievermogen verliezen. Ik vrees dus dat met het verbod het probleem alleen wordt verplaatst."

"In de glastuinbouw blijven de drie neonicotinoïden toegestaan. En dat komt linksom of rechtsom vaak via het water in ons ecosysteem terecht. Gelukkig moeten kassen nu een waterzuiveringsinstallatie hebben, waardoor verreweg de meeste pesticiden eruit gefilterd worden voordat het spuiwater geloosd wordt in de sloten. Maar als door extreme regenval de kas overstroomt, dan wordt dat water echt niet door het filter weggepompt. Dat komt uiteindelijk in de sloten terecht. En dat is de plek waar heel veel insecten hun larven leggen. Met alle schadelijke gevolgen van dien."

"De verboden stoffen worden op veel meer plekken gebruikt dan in de teelt van gewassen. Veehouders gebruiken het om vliegen te verdelgen in hun koeienstal, het wordt gebruikt om een kakkerlakkenplaag aan te pakken en om een wespennest te ruimen. Zelfs als jij je kat druppels geeft tegen vlooien, dan kunnen de insecticiden die daarin zitten via zijn urine in jouw tuin terecht komen. En daar heeft het gevolgen voor de insecten. Het verbod is een prachtig begin, maar er valt helaas nog genoeg op aan te merken", aldus Van der Sluijs.

Bron: Universiteit Utrecht


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018