Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

appelen geweigerd,w at zijn de gevolgen voor het kersenseizoen?

Amerikaans fruit zeven dagen vastgehouden bij aankomst in China

Met onmiddellijke ingang heeft de Chinese douane opdracht gegeven om alle ladingen Amerikaans fruit bij aankomst in China zeven dagen vast te houden om het op MRL's te testen. Een vracht appelen uit Washington werd afgelopen zaterdag in de haven van Shenzhen geweigerd en teruggezonden naar de Verenigde Staten. 

Voorheen werd maar 30% van het Amerikaanse fruit steekproefgewijs getest maar nu is dit percentage verhoogd naar 100%. Andere landen waarvan momenteel alle ladingen worden gecontroleerd zijn Peru en Australië, hetgeen te maken heeft met eerdere quarantaine-problemen. 

Volgens Chinese importeurs heeft de Chinese douane de visuele inspectie van al het Amerikaanse fruit aangescherpt om het te controleren op sporen van bijvoorbeeld insecten of bederf. Zodra deze worden aangetroffen, worden de ladingen vastgehouden voor laboratoriumonderzoek. Als deze testen positief zijn, dan wordt het betreffende fruit terug naar de Verenigde Staten gestuurd of vernietigd.

De laboratoriumtesten kunnen twee dagen tot twee weken in beslag nemen. 
"De meeste Chinese kopers kijken momenteel de kat uit de boom," laat een bron binnen de sector weten. "Zij maken zich zorgen over het feit dat China ladingen weigert die de MRL-testen succesvol hebben doorstaan." De douane in China beschikt over beperkte koelfaciliteiten waardoor producten ongekoeld opgeslagen worden. Dit kan leiden tot bederf en verliezen. Veel zee- en luchtzendingen lopen dit risico wanneer zij zeven dagen achtergehouden worden. 

Gevolgen kersenseizoen Californië
Deze nieuwe maatregel kan flinke gevolgen hebben voor het Californische kersenseizoen dat volgende week begint en sterk afhankelijk is van de export naar China. Mogelijk zal ook het kersenseizoen in Washington, dat over een paar weken van start gaat, hinder van de maatregel ondervinden. "Ik denk dat de hele situatie zijn weerslag zal hebben op de binnenlandse kersenmarkt, mede vanwege de instroom van kersen uit Washington op de Canadese markt," vertelt een kersenteler en -exporteur. "De Canadese exportprijzen kunnen sterker worden maar de Amerikaanse markt zal hieronder lijden."

Handelsontmoetingen
De bron voegde er aan toe dat dezelfde situatie zich een paar geleden voordeed met de Filipijnen vanwege de spanningen tussen China en de Filipijnen over de Zuid-Chinese Zee. Begin deze week zijn in Beijing de onderhandelingen tussen de Verenigde Staten en China van start gegaan en Dalian Yidu, één van de grootste importeurs in China, heeft goede hoop dat de situatie na deze ontmoeting zal opklaren. "Hopelijk kunnen de State Fruit Commissions nog een rol spelen bij het oplossen van dit probleem."

CIQ werkte altijd direct onder de General Administration of Quality Supervision, Inspection and Quarantine (AQSIQ). In maart van dit jaar ontmantelde het Chinese Volkscongres AQSIQ in het kader van één van de grootste overheidshervormingen van de laatste vijftig jaar. Nieuwe protocollen zijn voor onbepaalde tijd opgeschort of tot de oprichting van een State Market Regulatory Administration (SMRA). De SMRA zal uiteindelijk de taken en verantwoordelijkheden van het AQSIQ overnemen. Voorlopig is de Chinese douane verantwoordelijk voor de AGF-import en -controles.

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018