Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Zweedse appeltelers hopen op zacht voorjaar

Vorig jaar heerste er in het zuiden van Zweden een koudeperiode na een warm voorjaar. Dit jaar zijn de weersverwachtingen beter, maar despanning is groot. "Het ziet er tot nu toe goed uit en ik hoop op een goedjaar, maar het blijft altijd spannend. Er kan bijvoorbeeld nog steedsnachtvorst komen," zegt directeur Henrik Stridh van Äppelriket.

Na een periode van nachtvorst in delen van Zuid-Zweden lietsamenwerkingsverband Äppelriket Österlen op 19 april 2017 een persberichtuitgaan waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van de aanhoudende koude voorde appeloogst van dat jaar. Door de periode met nachtelijke temperaturen van -5graden in de laatste weken van april en de eerste weken van mei leverden de 90 telersvan Äppelriket gezamenlijk maar 9000 ton appelen, maar liefst 40 procent minderdan voorgaande jaren. Maar het beeld was niet eenduidig. Er waren telers diemaar 20 procent van hun normale oogst haalden, terwijl anderen het goed deden.


"De scheidingslijn lag dwars over Zweden, ter hoogte vanKivik. Telers ten noorden van Kivik hadden het zwaar, terwijl het ten zuidenvan de lijn beter ging," zegt Henrik Stridh. Volgens hem was de oorzaak van deschade het ongewoon warme weer in maart 2017, waardoor de fruitbomen veel eerderin bloei stonden dan normaal. De daarop volgende koude periode richttevervolgens schade aan bij de tere knoppen met als gevolg de magere oogst.


Volgens hem is geen van de telers failliet gegaan ondankshet slechte seizoen, maar hij maakt zich zorgen dat de slechte oogst van vorigjaar ook gevolgen op lange termijn kan hebben. "Ga maar eens na hoe het zouzijn als je dezelfde kosten maakt als anders, maar slechts 20 procent van denormale inkomsten hebt. Dan kan het in het voorjaar voor sommige telers alweerlastig worden als er opnieuw kosten gemaakt moeten worden."

In

Dit jaar kwam de winter laat op gang en kwam er pas infebruari sneeuw en kou in het zuiden van Zweden. "Nu liggen we een paar wekenachter. Bij de vroegste soorten zijn nu pas kleine groene bladpuntjes aan deknoppen gekomen. Het ziet er tot nu toe goed uit en ik hoop op een goed jaar,maar het blijft altijd spannend. Er kan nog steeds nachtvorst komen. Voor ons ishet fijn als voorjaar en zomer precies warm genoeg zijn, maar niet te warm. Danontwikkelen de bomen zich het best," zegt Stridh, die verwacht dat de bomenrond 20 mei in bloei staan.

Ook in de fruitteelt is het gebrek aan natuurlijkebestuivers een probleem en op verschillende plaatsen zetten telers bijenkorvenneer als hun fruitbomen in bloei staan. "Het is een groot probleem dat debestuivers steeds meer verdwijnen. Helaas is er hier in

Ö

Bij de organisatie zijn zo'n 90 fruittelers in Östergötlandhttp://www.atl.nu/lantbruk/appelodlare-gillar-den-svala-varen/


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018