Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Zweedse appeltelers hopen op zacht voorjaar

Vorig jaar heerste er in het zuiden van Zweden een koude periode na een warm voorjaar. Dit jaar zijn de weersverwachtingen beter, maar de spanning is groot. "Het ziet er tot nu toe goed uit en ik hoop op een goed jaar, maar het blijft altijd spannend. Er kan bijvoorbeeld nog steeds nachtvorst komen," zegt directeur Henrik Stridh van Äppelriket.

Na een periode van nachtvorst in delen van Zuid-Zweden liet samenwerkingsverband Äppelriket Österlen op 19 april 2017 een persbericht uitgaan waarin hij waarschuwde voor de gevolgen van de aanhoudende koude voor de appeloogst van dat jaar. Door de periode met nachtelijke temperaturen van -5 graden in de laatste weken van april en de eerste weken van mei leverden de 90 telers van Äppelriket gezamenlijk maar 9000 ton appelen, maar liefst 40 procent minder dan voorgaande jaren. Maar het beeld was niet eenduidig. Er waren telers die maar 20 procent van hun normale oogst haalden, terwijl anderen het goed deden.

Kivik in het grensgebied
"De scheidingslijn lag dwars over Zweden, ter hoogte van Kivik. Telers ten noorden van Kivik hadden het zwaar, terwijl het ten zuiden van de lijn beter ging," zegt Henrik Stridh. Volgens hem was de oorzaak van de schade het ongewoon warme weer in maart 2017, waardoor de fruitbomen veel eerder in bloei stonden dan normaal. De daarop volgende koude periode richtte vervolgens schade aan bij de tere knoppen met als gevolg de magere oogst.


Volgens hem is geen van de telers failliet gegaan ondanks het slechte seizoen, maar hij maakt zich zorgen dat de slechte oogst van vorig jaar ook gevolgen op lange termijn kan hebben. "Ga maar eens na hoe het zou zijn als je dezelfde kosten maakt als anders, maar slechts 20 procent van de normale inkomsten hebt. Dan kan het in het voorjaar voor sommige telers alweer lastig worden als er opnieuw kosten gemaakt moeten worden."

Minder en slechter

In 2017 liet niet alleen de hoeveelheid geoogste appelen te wensen over, de vruchten die er waren, hadden ook vaker schoonheidsfoutjes en zouden in andere jaren apart gehouden worden als industrieappelen. Door de slechte oogst werd echter overeengekomen om ook deze tweederangs appelen in de winkels te verkopen. Voor de telers van Äppelriket betekent dit dat de omzet in 2017 rond de 10 miljoen euro lag, vergeleken met 12 miljoen in 2016. "We zijn nog niet helemaal door de oogst heen, er liggen nog steeds Zweedse appelen in de winkels. Normaal zijn we in februari door de voorraad heen. Nu lagen de prijzen hoger en hebben we ook niet deelgenomen aan reclamecampagnes in de winkels," zegt Henrik Stridh.

Dit jaar kwam de winter laat op gang en kwam er pas in februari sneeuw en kou in het zuiden van Zweden. "Nu liggen we een paar weken achter. Bij de vroegste soorten zijn nu pas kleine groene bladpuntjes aan de knoppen gekomen. Het ziet er tot nu toe goed uit en ik hoop op een goed jaar, maar het blijft altijd spannend. Er kan nog steeds nachtvorst komen. Voor ons is het fijn als voorjaar en zomer precies warm genoeg zijn, maar niet te warm. Dan ontwikkelen de bomen zich het best," zegt Stridh, die verwacht dat de bomen rond 20 mei in bloei staan.

Te weinig bijen

Ook in de fruitteelt is het gebrek aan natuurlijke bestuivers een probleem en op verschillende plaatsen zetten telers bijenkorven neer als hun fruitbomen in bloei staan. "Het is een groot probleem dat de bestuivers steeds meer verdwijnen. Helaas is er hier in Skåne veel koolzaad dat tegelijk met de appelbomen in bloei staat en gele bloemen zijn voor de bijen aantrekkelijker dan witte," vertelt Stridh.

Äppelriket Österlen

Bij de organisatie zijn zo'n 90 fruittelers in Skåne, Blekinge, Småland en Östergötland aangesloten. De totale oogst van deze bedrijven: 10.000 – 14.000 ton fruit per jaar. Gemiddeld oogst een teler in Österlen 14 ton appelen per hectare. Appelen beslaan 85 procent van de totale oogst, peren 10 procent, pruimen 4 procent, kersen 1 procent.

http://www.atl.nu/lantbruk/appelodlare-gillar-den-svala-varen/


Publicatiedatum: 9-5-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: