Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Pierre Smets en Riny van der Staak:

"Warme dagen leggen aspergemarkt lam"

Tholen - De warme dagen hebben geen goed gedaan aan de aspergeverkoop. "Sindsdien hebben we te maken met een dubbele aanvoer en dat zorgt voor een veel te groot aanbod op de markt", constateert grossier Pierre Smets van de gelijknamige grossierderij uit Geleen. "De markt is uit balans. Het grote aanbod drukt de prijzen enorm en feitelijk worden ze voor alle prijzen verkocht."

Smets koopt het gros van de asperges bij ZON fruit & vegetables voor de klok. Met een flinke klandizie in de hoek van de detaillisten en ambulante handel vormen de asperges jaarlijks weer een belangrijk product voor het bedrijf. Hij verwacht dat de markt zich niet zomaar zal herstellen. "Ik verwacht dat er telers stoppen omdat ze hun onkosten niet gedekt krijgen."



"Het is ronduit slecht", beaamt de Venlose handelaar Riny van der Staak. "Door de warmte-explosie van vorig weekend kregen de asperges zo een groeispurt en dat heeft de hele aspergemarkt lam gelegd. Daarbij doen feestdagen als Koningsdag en 1 mei ook geen goed aan de handel. Zowel de vroege als verwarmde teelt, iedereen was in productie, terwijl er in mijn optiek nauwelijks acties waren gepland. Hier en daar leidde dat ook tot kwaliteitsproblemen, al zijn die volgens mij over de hele linie nog meegevallen."

"Voor de klok worden de allerbeste asperges nu voor een prijs van 1,60 tot 1,80 euro verkocht, dus dat is niet best. Met zo'n lage prijs wordt Klasse II product al helemaal niet gewaardeerd. Daarbij is er volop concurrentie vanuit omliggende landen als Duitsland, Frankrijk, Luxemburg en Belgiƫ", vertelt Riny. Toch houdt hij de hoop op een marktopleving levend. "In het verleden hebben we gezien dat net zo snel als de aspergemarkt in elkaar kan klappen, de markt ook weer kan herstellen. Soms moet de prijs blijkbaar door de grond gaan om de asperges bij de mensen in de mond te krijgen. Hopelijk gebeurt dat nu ook weer."

Voor meer informatie:
P. Smets & Zn.
Hofdwarsweg 11
6161 DE Geleen
Tel: 046 - 474 23 81
Fax: 046 - 475 73 23
info@psmets.nl
www.psmets.nl

Riny van der Staak BV
Venrayseweg 132a
5928 RH Venlo
Tel: 077 323 09 19
Fax: 077 382 12 69
info@rinyvanderstaak.nl
www.rinyvanderstaak.nl