Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Frankrijk sluit grenzen wederom voor Amerikaanse kersen

Tholen – Het Elysée heeft opnieuw een decreet uitgevaardigd dat de import van kersen uit landen waar het chemische middel dimethoate is toegestaan verbiedt. Dat betekent in de praktijk dat import uit de VS dit jaar niet is toegestaan, net als in de twee voorgaande jaren. Dat meldt USDA in een recent rapport.

Het chemische middel dat de Franse regering wil weren wordt gebruikt in de bestrijding van de Suzukii fruitvlieg. De Aziatische fruitvlieg trekt een spoor van vernieling door de fruitboomgaarden. Volgens de Franse regering is het middel schadelijk voor de gezondheid.Frankrijk importeert ongeveer een vijfde van de binnenlandse kersenconsumptie. Grootste leveranciers zijn EU-landen als Spanje en Duitsland, waar dimethoate ook verboden is. Voordat de boycot werd afgekondigd, stond de Amerikaanse import op een waarde van 1 miljoen dollar. Het verbod op het middel heeft ook effect op de Franse productie. Door het verbod zal het aanbod Franse kersen minder worden en zal de prijs stijgen. Dat biedt kansen aan andere landen, zoals het Verenigd Koninkrijk. Het Franse ministerie heeft een subsidie van 5 miljoen dollar toegezegd om de verliezen als gevolg van de Suzukii fruitvlieg te compenseren.

Ondertussen maken importeurs en handelaren zich zorgen dat de Franse regering vergelijkbare verboden gaat opleggen aan andere door de EU goedgekeurde middelen, waardoor de import van fruit in het geding komt.


Publicatiedatum: 2-5-2018
Auteur: Rudolf Mulderij
Copyright: www.agf.nl

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: