Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Primeuraardappelen voor de export, Spanjaarden eten oude op

In de eerste weken van mei zal de oogst van de vroege aardappel (of nieuwe aardappel) beginnen. Sevilla is de belangrijkste Spaanse provincie voor de teelt van dit gewas. Volgens gegevens van het Ministerie van Landbouw, Visserij en Milieu heeft de teelt een omvang van 4.176 hectare en was er vorig jaar een oogst van ongeveer 161.539 ton. 

Het merendeel van deze aardappel is bestemd voor de export. Dat leidt tot een situatie waarover Asaja Sevilla al jaren klaagt: de nieuwe aardappel van Sevilla gaat naar de Europese markt, terwijl de grote Spaanse supermarktketens gewassen of bewaarde aardappel op de markt brengen of oude Franse aardappelen die gedurende acht maanden in koelcellen zijn bewaard en een groot deel van zijn eigenschappen heeft verloren. "Het is onhoudbaar dat onze beste aardappel naar Europa gaat en dat we hier achterblijven met een aardappel die al oud is", zegt Ricardo Serra, directeur van Asaja Sevilla.

Om de consumenten en de verkopers bewust te maken van het verschil tussen de twee soorten aardappelen, zal de agrarische werkgeversorganisatie tijdens de oogst, die tot juni zal duren, in samenwerking met de Diputación de Sevilla actie voeren. Het doel is om bekendheid te geven aan de kwaliteiten van de nieuwe aardappel en bovenal om ervoor te zorgen dat mensen deze leren te onderscheiden van de oude aardappel.

"De verwarring ontstaat vooral doordat supermarkten de oude aardappel vaak te koop aanbieden met de aanduiding 'gewassen aardappel' of 'bewaaraardappel', maar dat zijn gewoon eufemismen" aldus Serra. Hij legt uit dat ze de oude aardappelen wassen en borstelen, zodat ze er beter uitzien en een schone en glimmende schil hebben. Het blijft echter een totaal ander product dan wanneer je een nieuwe aardappel zou kopen, die dichtbij en nog maar kort geleden geoogst is in Vega del Guadalquivir.

"Wat we vragen, is dat men de consument geen kat in de zak verkoopt. Het is bedrog om een oude aardappel als gewassen aardappel of bewaaraardappel te verkopen en er zelfs bij te zetten dat hij van Spaanse oorsprong is. Zo wordt de koper misleid", voeren ze aan vanuit Asaja Sevilla. Groentenboeren en toeleveringsmarkten beschikken daarentegen vaak wel over nieuwe aardappelen.

Verandering van de markt
Vanuit Asaja Sevilla wijzen ze er ook op dat deze situatie verre van milieuvriendelijk is. "Wat heeft het voor zin dat vrachtwagens volgeladen met nieuwe aardappelen naar Frankrijk gaan om vervolgens met oude aardappel terug te komen in Sevilla?" vraagt Serra zich af. Hij waarschuwt dat de lage prijzen van de oude Franse aardappel de markt veranderen en de teelt bijna onhoudbaar maken. "Als er niet snel een oplossing komt hiervoor, zal de teelt van zo'n belangrijk gewas als de nieuwe aardappel van Sevilla uiteindelijk verdwijnen".

Vanwege dit alles roept Asaja Sevilla consumenten op "er niet in te trappen" en in de supermarktschappen altijd te kiezen voor nieuwe aardappelen en niet voor de zogenaamde gewassen aardappel of bewaaraardappel. "Als inwoners van Sevilla moeten we ons ervan bewust zijn dat het beter is om producten van dichtbij te kopen, waaronder de uitstekende aardappel die hier geteeld wordt en niet de aardappel uit Frankrijk die maandenlang bewaard is in een koelcel", aldus Serra.


Bron: sevilla.abc.es

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018