Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

overschrijdingen bonen, komkommer, sla, aardbeien en appelen,

Te hoge MRL's op Turkse groenten en fruit

Het Turkse ministerie van Volksgezondheid heeft een onderzoek ingesteld in Antalya, Ergene en Dilovasi waar de sterfte aan kanker in de periode van 2011 tot 2016 veel hoger was dan in de rest van het land. Er werden duizenden monsters genomen van lokaal geteelde producten uit deze regio's. 

Het onderzoek, dat inzicht geeft in het effect van milieufactoren op het ontstaan van kanker, werd niet openbaar gemaakt maar bronnen melden dat de residuen van gewasbeschermingsmiddelen de toegestane normen voor bepaalde groenten en fruit, waaronder bonen, komkommer, sla, aardbeien en appelen, ver overschreden, hetgeen schadelijk is voor mens en milieu. Volgens het rapport werden er ook resten van de kankerverwekkende stof koolwaterstof in het water aangetroffen. 

De krant Cumhuriyet schrijft dat uit cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie is gebleken dat 16% van de wereldwijde sterfgevallen het gevolg zijn van kanker. In Turkije ligt dit percentage weliswaar op 13% maar lopen de cijfers per regio sterk uiteen. In Thrase ligt het percentage op 25%, terwijl het in Dilovasi maar liefst 37% bedraagt. 

Voortdurende blootstelling aan kankerverwekkende chemicaliën wordt beschouwd als de grootste veroorzaker van kanker. In het onderzoek werden 1.380 voedselmonsters onderzocht op 332 verschillende residuen van gewasbeschermingsmiddelen. 106 gewasbeschermingsmiddelen die als schadelijk voor de hormoonhuishouding worden beschouwd, werden ook onderzocht.

38% van de monsters uit Kocaeli, 60% uit Antalya en 14% uit Ergene bevatten MRL's. Antalya had het hoogste percentage monsters met MRL's. 40% van alle beoordeelde monsters bevatte hier residuen van minimaal één gewasbeschermingsmiddel en in totaal werden er 73 soorten residuen aangetroffen. 

Nog zorgwekkender was het feit dat in 17,3% van de monsters de toegestane maximumnorm sterk overschreden werd. Rondom Dilovasi en Ergene is veel industriële activiteit. Fabrieken zijn tot op zekere hoogte ook schuldig aan de aanwezigheid van chemicaliën in het milieu, hoewel de industriële activiteit in Antalya minimaal is. Deze stad staat bekend als de grootste groenten- en fruitleverancier in Turkije. Het is dan ook niet terecht om het hoge percentage MRL's toe te schrijven aan de industrie in deze regio's. 

Het rapport van het ministerie van Volksgezondheid stelt dat bij slechts 2% tot 3% van de monsters de toegestane norm overschreden werd maar bij nader onderzoek bleek dit cijfer vele malen hoger te liggen. Dit is niet alleen schadelijk voor gezondheid van de inwoners van deze regio's en de mensen die lokaal geteelde producten eten maar kan op termijn ook gevolgen hebben voor de Turkse export.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018