Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Stijging groentenprijzen in Suriname door grote regentijd

"Met de aanhoudende regen is het verwachtbaar dat de prijzen van groenten voor enige tijd zullen stijgen", aldus Wim Bajnath, voorzitter van Coöperatie Kwatta tevens landbouwer. Hij legt uit dat de landbouwers voorbereidingen kunnen treffen, maar dat het klimaat de uiteindelijke baas is. De meeste telers kiezen hierdoor voor minder variatie en groentensoorten die resistent zijn tegen water. 

Er voor gekozen om minder bladgroenten te telen. Ook is telen in kassen niet altijd een alternatief, vertelt Bajnath. "Telen in een kas heeft zijn voordelen maar niet alle groentensoorten kunnen worden geteeld in een kas. Pompoen en Sopropa zijn niet rendabel in een kas. Een kas is meer geschikt voor paprika, tomaat en bloemkool te telen."

"Het opzetten van een kas kost ook veel geld. En niet alle telers zijn in staat om zo'n grote investering te doen. Door deze reden wordt vooral op land geteeld", aldus Bajnath.

De Surinaamse telers voorzien voornamelijk de lokale markt en een deel van de groenten is bestemd voor de export. Echter, hij ziet dat de meeste Surinaamse landbouwers vaak genoeg dezelfde soort gewassen telen zonder na te gaan of er afzet is. "Pas wanneer ze het hebben geoogst, gaan ze na of ze het kunnen afzetten," zegt Bajnath. Dit heeft als gevolg dat er op gezette tijden een overschot is, waardoor de prijs van deze gewassen omlaag gaat. Dit zorgt ervoor dat de landbouwers helaas hun onkosten niet kunnen dekken.

Met de regenperiode zullen de consumenten daarom ook iedere keer dezelfde soort gewassen tegenkomen op de markt, omdat de telers het risico niet nemen om andere gewassen te planten die snel kunnen smelten bij overtollig water.

Bron: Suriname Herald 

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018