Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Noorse Coop verwijderd bijna 400 ton plastic uit AGF-schap

"Plastic kreeg wel een heel slechte naam toen op het strand bij Bergen een walvis werd aangetroffen met een maag vol plastic zakken. Dat merken we aan de reacties van onze klanten. De afkeer van plastic is nu ook te merken bij mensen die voorheen geen speciale aandacht voor het milieu hadden," zeggen Jan Paul Bjørkøy en Kristine Arvin, resp. directeur en PR-manager van KIWI.

De supermarktketen wil het gebruik van plastic in zijn 650 filialen sterk reduceren. Vorig jaar werd er voor groenten en fruit 1000 ton aan plastic verpakkingsmateriaal gebruikt. Nu zal dat 200 ton minder moeten worden, nog voor eind 2020.

"Plastic is een prima verpakkingsmateriaal, waarmee groenten en fruit goed beschermd blijven. Maar het is zeker mogelijk de hoeveelheid plastic te reduceren," aldus het KIWI-management.  Alleen al door de plastic duoverpakking van de avocado's te vervangen door kartonnen verpakking, zal KIWI het jaarlijks gebruik van plastic verpakkingsmateriaal met 30 ton reduceren.

Aardbeien in karton

Deze zomer zullen ook de aardbeien in kartonnen doosjes worden verpakt als de voorraad plastic doosjes op is. Dat zal het gebruik van plastic met nog eens 40 ton verminderen.

KIWI wil in de loop van het jaar zover zijn dat alle plastic kan worden gerecycled. Het management van KIWI benadrukt dat de maatregelen worden doorgevoerd in samenwerking met distributeur BAMA, maar op initiatief van KIWI en groothandel Norgesgruppen.

BAMA, de grootste groenten- en fruitdistributeur van Noorwegen, voert de grootste veranderingen door.  Plastic blijft in sommige gevallen wel nodig, meent PR-manager Pia Gulbrandsen: "Deze zomer zullen we 20 miljoen kartonnen doosjes met Noorse bessen aan onze klanten leveren. Dat betekent dat we 250 tot 300 ton minder plastic gebruiken." Ze wijst erop dat BAMA al enkele jaren heeft geëxperimenteerd met papieren aardbeiendoosjes, maar dat deze tot nu toe niet voldoende bescherming boden tijdens het transport.

Ook REMA 1000 is bezig veranderingen op dit gebied in te zetten, vertelt PR-adviseur Kaia Andresen. "Bij REMA zijn we voortdurend bezig met nieuwe methoden die zowel goed zijn voor het milieu als voor onze klanten. Een van die methoden is de reductie van verpakkingsmateriaal en we zijn blij dat ook de producenten zich daarvoor inzetten," zegt ze.

BAMA levert meer dan 60 procent van alle groenten en fruit op de Noorse markt aan supermarktketens KIWI, Menu, Spar, Joker en REMA 1000. De overstap naar de papieren duoverpakking van de avocado's scheelt daarom in totaal maar liefst 120 ton plastic.

Coop: Werk aan de winkel

Ook Coop wil de hoeveelheid plastic verminderen, vertelt PR-manager Harald Kristiansen. "Wij van Coop nemen onze verantwoordelijkheid in dat opzicht en komen er eerlijk voor uit dat er nog veel werk verzet moet worden. Sommige van onze producten zijn zelfs in een dubbele laag plastic verpakt en dat kan natuurlijk niet zo doorgaan," zegt hij.

Hij voegt eraan toe dat ze geen duidelijk omschreven doel hebben, maar dat het zeker de bedoeling is minder verpakkingsmateriaal te gebruiken.

Kristiansen geeft daarbij aan dat alle Coop-filialen de plastic zakken zullen vervangen door papieren zakken. Eerder waren er maar enkele filialen waar dat alternatief voorhanden was.

De eerste week van mei zal Coop samen met Hold Norge Rent (Hou Noorwegen Schoon) een nationale opruimactie beginnen. Daarbij zullen er in zo'n 300 Coop-filialen vuilniszakken en handschoenen liggen die klanten kunnen gebruiken om aan de actie mee te doen.


Publicatiedatum: 30-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*