Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Indirecte export naar Nederland

Peru: Hass avocado, weg naar succes voor biotelers

De 18 telers van de Vereniging van Biologische Telers Chimú hebben in de teelt van Hass avocado een alternatief gevonden. Ze zijn erin geslaagd het aanbod van dit product op de internationale markt te consolideren en vaste inkomsten te genereren. Dat heeft gezorgd voor een verbetering van hun levenskwaliteit.

In 2015 financieerde het Compensatieprogramma voor Concurrentievermogen (AGROIDEAS) van het Ministerie van Landbouw en Irrigatie (MINAGRI) een ondernemingsplan met een investering van 375.206,30 Peruaanse sol (95.909 euro).

Deze groep telers uit het toeristische gebied Huanchaco in Trujillo koos ervoor hun teelt van maïs, passievrucht en erwten om te zetten in Hass avocado na geadviseerd te zijn door AGROIDEAS.

Volgens Francisco Bocanegra, directeur van de coöperatie, hadden deze tijdelijke gewassen een laag productiviteitsniveau met instabiele prijzen. Telers kwamen er zelfs van in de schulden te zitten, die de meesten niet konden betalen. Daarom besloten ze zich te verenigen en in te gaan zetten op een gewas met een hoog exportpotentieel.

De eerste oogst van 2016 bracht een ton op voor iedere van de 25,8 hectare waarover ze beschikken. In het seizoen van april 2018 is dit toegenomen tot 4 ton per hectare: een aanzienlijke capaciteitsverbetering. Verwacht wordt dat dit cijfer in de komende jaren progressief zal toenemen.

Winstgevende markt
AGROIDEAS van MINAGRI heeft als doel om samenwerking te bevorderen om te zorgen voor schaalvoordelen in de productiesystemen van telers, hun aansluiting op markten te verbeteren en hun onderhandelingscapaciteit te versterken. Een doelstelling die dankzij het ondernemingsplan, gebaseerd op het inzetten van technologie, bereikt is.

De Vereniging van Biologische Telers Gran Chimú is erin geslaagd hun productieketen te consolideren, waarbij momenteel 7 Peruaanse sol (1,80 euro) per kilo avocado in rekening wordt gebracht. De avocado voldoet aan de internationale kwaliteits- en veligheidsstandaarden. Dit is nog maar het begin van een lange weg van succes voor deze groep van 18 telers.

In krap drie jaar tijd zijn ze erin geslaagd het nodige volume te telen voor de indirecte export naar Nederland via Camet Trading SAC.


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018