Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Denemarken: paddenstoelenteelt met koffiedrab

Een bedrijf in Kopenhagen is op zoek naar tonnen koffiedik voor de paddenstoelenteelt. In de koffierestanten die we achteloos in de vuilnisbak gooien, zitten namelijk veel voedingsstoffen. Beyond Coffee heeft een methode gevonden om die voeding te benutten. Op drie kwekerijen in Nørrebro, Amager en Humlebæk gebruikt Beyond Coffee koffiedrap voor de teelt van de oesterzwam. We hebben genoeg van de wegwerpcultuur en willen ons afval hergebruiken voor energie en warmte. De biomassa heeft veel meer potentieel dan we tegenwoordig gebruiken," zegt Mikkel Lustrup Jensen, projectleider van Beyond Coffee.


Ze gebruiken nu al zo'n 2,5 ton biologische koffie per maand, die ze gratis krijgen van bijvoorbeeld bedrijven als Coloplast, Comwell, Frederiksberg Forsyning en Fazer, een restaurant in de universiteit van Kopenhagen. "We zijn op zoek naar grote bedrijven die biologische koffie gebruiken en van hun koffiedik af willen. We stellen wel eisen aan de hygiëne en de kwaliteit van de koffie en de bedrijven moeten bereid zijn de tijd te nemen om de koffiedik apart te verpakken en in de koelkast te zetten," vertelt Mikkel Lustrup Jensen.

Lokale koffie, lokale zwammen
Een van de redenen dat het bedrijf meerdere locaties heeft, is dat ze graag zo lokaal mogelijk willen werken. "We hebben kwekerijen dicht in de buurt van bedrijven waar we de koffierestanten van betrekken, zodat de afstand zo kort mogelijk is. Daardoor kunnen we onze oesterzwammen ook vlak nadat ze geoogst zijn, leveren. Zo wordt het een heel ander product dan wanneer de zwammen over een paar honderd kilometer moeten worden vervoerd," zegt hij. Beyond Coffee levert oesterzwammen aan restaurants als Manfreds, Bæst, Gaarden og Gaden en Comwell in Humlebæk, die zelf op hun beurt leveranciers van koffiedik zijn.


Publicatiedatum: 30-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: