Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees Stoop, RoDeKo:

"“Het is de kunst om de hoop niet op te geven"

Tholen - "Dramatisch, hopeloos", schetst Kees Stoop, secretaris van Telersvereniging Sluitkool RoDeKo de koolmarkt. "Ik kan er niet veel meer van maken. Dat de stemming onder de telers slecht is, is eigenlijk nog een understatement. Het is de kunst om de hoop niet op te geven." 

Goed groeiseizoen
Na een seizoen met grote opbrengsten en weinig vraag is er nog veel oude kool voorradig en de kwaliteit is goed. Toch ruimen enkele telers de koelcellen leeg en gaan er containers kool richting de koeien. De behoefte daar is ook minimaal, er is immers ook veel peen en aardappelen voorradig. Het nieuwe koolplantseizoen is inmiddels gestart. Mocht er in juni/juli, zoals drie jaar geleden, nog een opleving komen, dan is het nog de vraag in hoeverre de oude en nieuwe kool elkaar in de weg gaan zitten.

4 jaar minimale vraag
De Nederlandse telers moeten het de laatste jaren hebben van de gaten die in de markt vallen. Polen is op dat gebied een grote concurrent geworden. De vraag naar Nederlandse witte kool is de afgelopen jaren minimaal geweest. "Misschien is het wel structureel. Sommige telers hebben al 4 jaar lang nauwelijks geld verdiend. Andere, die ook rode kool hadden, hebben wel kunnen verdienen. De situatie is voor iedereen dus anders."

Niet uniek
De verwachting van Kees is dat het areaal witte kool zal krimpen. Naar schatting 10 van de 110 telers die bij Rodeko zijn aangesloten, hebben aangegeven te stoppen. Er zijn momenteel weinig lichtpuntjes. Kees noemt er een paar op: het areaal in het buitenland zal mogelijk inkrimpen, volgend seizoen valt er toch een gat door een droge zomer of koude winter, ooit zal de Russische markt weer open zal gaan.... "Je weet het nooit. Deze situatie is niet uniek, het is van alle tijden. Ook in de jaren zestig en negentig waren er seizoenen dat je niets verdiende", spreekt Kees uit eigen ervaring. "Ik betaalde in 1985 zo'n 11 cent voor de bewaring en verkocht mijn kool in april voor 12 cent".

Taai ras
Het verschil met toen is dat de kosten in verhouding nu veel hoger liggen. "Maar ondanks slechte tijden zijn er nog altijd veel telers overgebleven die in dit product zijn gespecialiseerd. Het is, denk ik, een taai ras."

Voor meer informatie
Telersvereniging Sluitkool RoDeKo
Kees Stoop