Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Waarom kost een komkommer in Groenland bijna drie euro?

Veel Denen schrikken zich naar als ze voor het eerst in een Groenlandse supermarkt komen en ontdekken dat een bakje cherrytomaten wel 5 euro kan kosten en een komkommer bijna 3 euro. Groenland is het duurste land van Scandinavië met de hoogste kosten van levensonderhoud en dat komt niet omdat Groenlanders meer verdienen dan Denen. Groenlanders verdienen juist gemiddeld 17 procent minder dan Denen. Maar waarom is alles zo duur? Om dat uit te zoeken, bezochten we Pissifik, de grootste supermarktketen van Groenland in het Noord-Groenlandse dorp Ilulissat.

Vliegende ijsbergsla

Een komkommer van bijna 3 euro of een krop ijsbergsla van 3,50 is niet ongewoon in Groenland, waar verse groenten en fruit over het algemeen twee keer zo duur zijn als in Denemarken. De reden is dat de meeste levensmiddelen per schip of vliegtuig naar Groenland worden vervoerd. Verreweg het meeste komt per schip uit Aalborg, een reis die ongeveer tweeënhalve week duurt. De producten met een korte houdbaarheid – bijvoorbeeld sla en andere groenten – worden overgevlogen en dan stijgen meteen de prijzen met sprongen.

Op verschillende plaatsen in Groenland kunnen de schepen in de loop van de winter bovendien de haven niet in komen. Dat gebeurde bijvoorbeeld in Ilulissat toen er in de haven te veel ijs lag. Twee maanden lang werden er geen levensmiddelen aangevoerd. Toen er daarna eindelijk een schip de haven in wist te komen, ging het nieuws als een lopend vuurtje door de stad en stond er binnen de kortste keren bij Pissifik een enorme rij voor de deur. Als er problemen zijn met de levering, worden allerlei producten tegen extreem hoge prijzen verkocht. Daarom is er in sommige perioden sprake van een vorm van rantsoenering, zodat er niet gehamsterd kan worden.

Ondanks de hoge kosten van levensonderhoud hebben de Groenlanders één ding voor op de Denen: Wie van verse vis houdt of van walvisvlees en zeehondenvlees, is in Groenland 17 procent goedkoper af dan in Denemarken. Trouwens, veel Groenlanders vissen die producten gewoon zelf uit zee.

Bron: www.dr.dk


Publicatiedatum: 26-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: