Mededelingen

Vacaturesmeer »Tweetende AGF'ers

Laatste reactiesmeer »

Top-5 gisteren

Top-5 afgelopen week

Top-5 afgelopen maand

Koerslijstmeer »

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland
Brits onderzoek

BacteriŽn op AGF overleven ontsmetting met chloor

Chloor wordt vrij algemeen toegepast in de AGF-sector voor het ontsmetten van onder andere verse groenten. Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Southampton heeft echter uitgewezen dat chloor ervoor kan zorgen dat ziekteverwekkers in verse AGF niet meer op te sporen zijn. 

Voor het onderzoek werden spinaziebladeren besmet met Listeria monocytogenes en Salmonella enterica en vervolgens besproeid met een chlooroplossing. Hoewel de bacteriŽn overleefden, kwamen ze door de blootstelling aan chloor in een toestand die bekend staat als VBNC (viable but nonculturable). Kortom de chloorbehandeling bleek geen effectief middel te zijn om alle Listeria- en Salmonella-bacteriŽn te doden. 

"VBNC-cellen kunnen door middel van standaard laboratorium onderzoek niet opgespoord worden wat een probleem is voor de voedingssector en waterbedrijven, die deze methoden toepassen op potentiŽle ziekteverwekkers te detecteren," legt onderzoeker Bill Keevil uit. 

Volgens foodsafetymagazine.com stelden de onderzoekers vast dat de levensvatbare Listeria en Salmonella al na twee minuten blootgesteld te zijn aan respectievelijk 50 tot 100 ppm chloor VBNC werden. 

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift mBio.Publicatiedatum: 26-4-2018

  

Plaats een reactie:

Naam: *
Woonplaats: *
Email: *
  E-mail weergeven
Bericht: *
Voer de code in
*

 

 

Ander nieuws uit deze sector: