Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Brits onderzoek

Bacteriën op AGF overleven ontsmetting met chloor

Chloor wordt vrij algemeen toegepast in de AGF-sector voor het ontsmetten van onder andere verse groenten. Een nieuw onderzoek van de Universiteit van Southampton heeft echter uitgewezen dat chloor ervoor kan zorgen dat ziekteverwekkers in verse AGF niet meer op te sporen zijn. 

Voor het onderzoek werden spinaziebladeren besmet met Listeria monocytogenes en Salmonella enterica en vervolgens besproeid met een chlooroplossing. Hoewel de bacteriën overleefden, kwamen ze door de blootstelling aan chloor in een toestand die bekend staat als VBNC (viable but nonculturable). Kortom de chloorbehandeling bleek geen effectief middel te zijn om alle Listeria- en Salmonella-bacteriën te doden. 

"VBNC-cellen kunnen door middel van standaard laboratorium onderzoek niet opgespoord worden wat een probleem is voor de voedingssector en waterbedrijven, die deze methoden toepassen op potentiële ziekteverwekkers te detecteren," legt onderzoeker Bill Keevil uit. 

Volgens foodsafetymagazine.com stelden de onderzoekers vast dat de levensvatbare Listeria en Salmonella al na twee minuten blootgesteld te zijn aan respectievelijk 50 tot 100 ppm chloor VBNC werden. 

Het onderzoek werd gepubliceerd in het wetenschappelijk tijdschrift mBio.Publicatiedatum :Ook onze agf-nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018