Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Biologisch afbreekbare schoen van paddenstoelen

Amerikaanse onderzoekers hebben biologisch afbreekbare schoenen ontworpen om het afvalprobleem aan te pakken dat afkomstig is van modeconsumptie. Het prototypeschoenen, zijn onlangs onthuld op het Amerikaanse Science en Engineering Festival in Washington. De schoenen zijn gemaakt van champignons, kippenveren en textielafval.

Studenten Jillian Silverman en Wing Tang, beiden studenten van de Universiteit van Delaware hebben met behulp van de professoren Huantian Cao en Kelly Cobb een bio-compositiemateriaal gemaakt. Het materiaal is gemaakt van de champignons en de kippenveren die de zool vormen van de schoen. Het team is daarom uitgenodigd om deel te nemen aan het festival na 15.000 dollar te hebben gekregen van de Environmental Protection Agency.

Jillian Silverman: "De mode-industrie produceert veel afval, en duurzaamheid is een probleem dat iedereen aan probeert te pakken. Het is moeilijk om te geloven dat mensen hun consumptiegewoontes gaan veranderen, maar deze schoen kan gewoon bij de composthoop en niet naar de vuilstort."

Het team heeft met verschillende soorten paddenstoelen geëxperimenteerd, waarbij met name werd gekeken hoe het mycelium zijn wortelsysteem vormt. Voor het prototypesandalen werd het mycelium, dat vermengd werd met kippenveren en andere materialen, in een zachte vorm van een zool gekweekt. Dit omdat er dan geen afval zou zijn om het in een vorm te snijden.

Irishnews.com citeerde Silverman als volgt: "Toen het mycelium naar buiten groeide, verteerde de delen van de veren als voedingsstoffen terwijl de veervezels aan elkaar werden gebonden." Het team gebruikt veganistisch leer om de zool te bedekken en duurzaam te maken. De bovenkant van de schoen is gemaakt van afgedankte resten stof. Miss Tang heeft het stof verzameld en daarmee de schoen vormgegeven. 


Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018