Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Andres Ribas van Oosterom, Vientosur:

"Uitdagend Europees citrusimportseizoen van zuidelijk halfrond voor de boeg"

Tholen - Terwijl de eerste Satsuma's, citroenen en grapefruits van het zuidelijk halfrond al naar de Europese havens zijn verscheept, wacht een lege markt op de eerste aankomsten. "Het is duidelijk dat de huidige wisselkoers met de sterke euro aantrekkelijk is voor de export naar Europa, maar het is niet allemaal goud wat er blinkt, omdat veel uitdagingen en nieuwe regels in 2018 een beslissende rol zullen spelen", verwacht Andres Ribas van Oosterom van Vientosur.Veel wisselkoersen verschillen behoorlijk met vorig seizoen, zoals de devaluatie van het Peruaanse Sol, de Braziliaanse Real en de Argentijnse en Uruguayaanse Peso. "Dit lijkt op korte termijn wat lucht te geven voor de kostprijs en het rendement van de telers, maar in veel gevallen is de inflatie niet genoeg om de gestegen kosten van de laatste jaren te beheersen", verwacht Andres. Daarbij wordt Zuid-Afrika als grootste herkomstland van citrus geconfronteerd met een sterkere Rand, waardoor de kosten aanzienlijk zijn gestegen. "Verder blijft het politieke debat over de onteigening zonder compensatie voortduren en dit voeg alleen ruis toe. Bepaalde landbouwinvesteringen worden al geparkeerd vanwege deze onzekerheid."

EU-protocol
Bovendien zal volgens Andres een nieuw fytosanitair EU-protocol dat in 2018 is opgestart, in veel gevallen enkele logische marktgerichte beslissingen verstoren. "Het nieuwe protocol ter voorkoming van de False Codling Moth (FCM) en de reeds bestaande Citrus Black Spot versterken de acties om te voorkomen dat het geïnfecteerde citrus haar weg vindt naar de productiegebieden in de EU. Meerdere inspecties in de farms, pakstations en in de haven zullen zeker resulteren in een logistieke verstoring van de natuurlijke verschepingen naar Europa. Het nieuwe protocol vereist daarbij verschillende temperaturen voor containerverschepingen, die worden toegewezen per Production Unit Codes (PUC). Bij de inspecties moet het citrus, met uitzondering van citroenen, vervoerd worden bij temperaturen lager dan drieënhalf, twee of één graad Celcius, waarbij deze koudebehandeling de houdbaarheid zou kunnen beïnvloeden en verkorten."

Citroenen
"Wat citroenen betreft heeft Spanje een groot tekort (-35%) met de late Verna-variëteit. Tegelijkertijd is bekend dat Zuid-Afrika en Argentinië rekenen op een veel grotere oogst als gevolg van de nieuwe aanplant, waarvan het gros nog niet eens volledig in productie is. Beide landen zullen strijden om nieuwe marktaandelen op alle continenten, maar voornamelijk in Europa. Daarom zal het een kwestie van tijd zijn voor de citroenenmarkt concurrerender wordt, maar voorlopig verwachten we een minder aantrekkelijke marktprijs dan de afgelopen jaren het geval was."Grapefruit
Voor grapefruit zijn de prijzen in Europa hoog en de aangeboden volumes zeer beperkt aangezien Florida, goed voor de beste noordelijke kwaliteit, de afgelopen jaren een belangrijke reductie van haar productie heeft ondergaan, waardoor de export fors is gedaald als gevolg van citrus 'greening' en de weersomstandigheden. Zelfs al hebben Spanje, Israël en Turkije geprobeerd de koof met een grotere export te dichten, is dat ook niet genoeg geweest, aangezien ook die landen kampten met een aangetaste productie in volume, kaliber of houdbaarheid. Vanuit Zuid-Afrika wordt dit jaar een 8% hogere productie geraamd, maar opnieuw de concurrerende markten en de nieuwe CBS- en FCM-protocollen, zullen zorgen voor een fikse logistieke uitdaging."

Mandarijnen
De eerste volumes Satsuma's zullen naar verwachting op een schone markt komen in vergelijking met vorig jaar en waarschijnlijk zullen de Clementines dat ook doen, maar daarna zal de productie van de late premium mandarijnen (Tango, Nadorcott, Orri etc) naar verwachting met 15-20% stijgen vanwege de nieuwe aanplant die in productie komt", vertelt Andres. "Hoewel de opname van deze premium mandarijnen door enkele grote Europese retailers, waaronder de bekende harddiscounters, de markt op natuurlijke wijze heeft uitgebreid en de afzet bij de belangrijkste retailers ook met hetzelfde percentage stijgt, zal door de aanplant die in productie komt de komende jaren uitwijzen wat het effect zal zijn op de marktprijs. Peru en Uruguay zullen zich waarschijnlijk blijven richten op de VS om te proberen hun marktaandeel te vergroten en zullen naar verwachting een lager percentage naar Europa sturen dan voorgaande jaren."

Met de sinaasappelen is last but not least de Navel-productie opgeleefd, maar is door de droogte de maatvoering aanzienlijk kleiner. Dit jaar zijn niet de problemen met de infecties van vorig jaar zijn gesignaleerd, die toen zorgden voor een drastische exportdaling. Voor de Valencia's wordt vanuit Zuid-Afrika een vergelijkbaar volume verwacht met vorig seizoen, maar de opkomende, grote nieuwe markten concurreren hevig om dezelfde producten", constateert Andres. "Ook Argentinië en Uruguay hebben een normale oogst, dus opnieuw zal het nieuwe EU-protocol en de stijgende kosten van Zuid-Afrika een grote rol spelen op de exportmarkt."Vientosur teelt met verschillende geassocieerde citruspartners op het zuidelijk halfrond in alle relevante citruslanden en distribueert het product door heel Europa en het Verenigde Koninkrijk, inclusief met haar eigen citrusgroep FruitOne. Dit jaar introduceert de groep twee state-of-the art pakstations in Zuid-Afrika (Hoedspruit en Letsitele) om te zorgen voor een snellere pack out snelheid en de exportselecties nog beter te homogeniseren. Het citrus uit Zuid-Afrika, Peru, Argentinië en Uruguay zal via Rotterdam en andere Europese havens spoedig arriveren. De eerste commerciële programma's Satsuma's worden in week 18 verwacht, gevolgd door grapefruit in week 19, citroenen in week 20, Navels in week 21, minneola's in week 24, Tango's in week 26 en Valencia's in week 28.

Voor meer informatie:
Andres Ribas van Oosterom
Vientosur BV
Tel: +31 107 630 330
andres@vientosur.nl
www.vientosur.nl

Publicatiedatum :
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018