Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Brusselse vroegmarkt Mabru in afwachting van zomerfruit

Tholen – "Op dinsdag is het meestal niet zo druk op de groothandelsmarkt. De drukste dag is altijd donderdag", vertelt Linda Verhage, Vandepoel. Linda staat al 45 jaar op de markt en heeft nog erg veel plezier in haar werk. "Op dit moment wachten we tot het steenfruitseizoen weer volop begint. We hebben al wel het eerste steenfruit uit Spanje binnen gekregen, maar nog geen hele grote hoeveelheden. De perziken en nectarines zijn uitstekend van kwaliteit en smaak." Naast het steenfruit heeft de groothandel een groot assortiment aan groenten en fruit. Naast de meest gangbare producten heeft Vandepoel ook wat 'speciale' producten zoals witte aardbeien, frambeien (kruising tussen aardbei en framboos), en andere speciale soorten groenten en fruit.
 
Diverse soorten paddestoelen; biologische citroenen worden veel gebruikt in cocktails; zwarte peen is erg geliefd bij horecazaken; de winkel van Vandepoel in Mabru 
 
Witte aardbeien (ananas aardbei); Frambei (framboos-aardbei) is een aardbei met diepliggende zaden die daardoor de aarbei het uiterlijk geven van een framboos; één van de eerste zendingen steenfruit
 
Vandepoel biedt een kistje aan met daarin diverse soorten tomaten in verschillende kleuren; knoflook in diverse kleuren; verschillende soorten 'mini' groenten zoals bieten en wortelen; de eerste perziken uit Spanje
 
Aardbeien
"De kwaliteit van de aardbeien is goed en gecontroleerd", vertelt Frank Valckenier van het gelijknamige bedrijf. "Met het warme weer van afgelopen week waren de prijzen erg gestegen, zeker afgelopen vrijdag waren ze duur. Deze week zijn de prijzen weer wat gezakt. Binnenkort komen er weer exportaardbeien binnen en hierdoor komt er meer aanbod wat de prijzen doet zakken." Rondom de Belgische feestdag, Dag van de Arbeid op 1 mei, worden er veel communiefeesten gehouden, waardoor de vraag naar aardbeien de week voor 1 mei weer zal stijgen. 
 
Frank Valckenier met aardbeien van BelOrta
 

 
Hardfruit
"De hardfruitmarkt is op het moment rustig", vertelt een medewerker van Nollet Fruit. "We hebben een rustige winter gehad met hoge prijzen en weinig aanbod. Op dit moment is de prijs nog steeds hoog, omdat er veel vraag is." Begin mei worden de eerste appelen uit Nieuw-Zeeland weer verwacht waaronder de Pink Lady. Door de aanvoer van het hardfruit uit Nieuw-Zeeland zal er meer aanbod komen wat de prijzen weer zal stabiliseren. 
 
 
 
Op de vroegmarkt staan ongeveer 140 handelaren met hun producten. Er lopen voornamelijk kopers van horecazaken rond. "Op donderdag kopen veel horecaondernemers hun producten in voor het weekend", vertelt een verkoper. "Er zijn al groothandelaren die steenfruit verkopen, maar de grote hoeveelheden komen binnenkort. Ook de Spaanse kersen komen er weer aan, die worden over een week of drie verwacht. "De verwachtingen voor het Spaanse kersenseizoen zijn goed, toch kan vorst of storm nog 'roet in het eten gooien' maar hier gaan we niet van uit", aldus de verkoper. 
 
Francois de Witte van de Roock Fruit en Groente