Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Kees van den Bosch, Freeland:

"Alle ruimte voor Egyptische bio-uien"

Tholen - Bij Freeland is het uienimportseizoen weer aangevangen. Het handelsbedrijf uit Emmen kreeg vorige week al een lading witte Indiase uien binnen en twee weken terug barstte het seizoen van de biologische en conventionele uien uit Egypte al los. Volgende week staat de eerste aankomst rode uien, zowel in de biologische als conventionele variant, gepland.

"De Hollandse bio-uien raken op, dus er is wel ruimte voor de Egyptische uien in de markt. De teelt in Egypte is goed verlopen. De uien zijn traditioneel wat platter dan de Hollandse uien, maar wel stukken schoner omdat ze niet in de modder hebben gelegen", vertelt Kees van den Bosch. "Mei en juni zijn echte bio-maanden. De vraag naar de conventionele rode uien uit Egypte barst traditioneel later los als de Hollandse uien op zijn. Daarom zijn de conventionele uien geen concurrent."



Lang niet alle uien die Freeland inkoopt, zijn geprogrammeerd. "Volgens sommige collega's is dat de enige werkwijze, maar wij zien dat veel afnemers de kaarten tegen de borst houden. Daarom kopen we veel op gevoel in. Soms tast je dan mis en een andere keer pakt het goed uit, maar we hebben gelukkig een redelijk bestand aan vaste klanten."



Veel Egyptische uien komen uiteindelijk bij supermarktklanten in Scandinaviƫ en Duitsland terecht. "Helaas staan bij Duitse afnemers de Egyptische bio-uien het laagst in de pikorde. Er zijn in het verleden nog weleens excessen geweest met verkeerde certificeringen en daarmee hebben bepaalde Egyptische leveranciers helaas hun naam ten grabbel gegooid. Hierdoor is er wantrouwen ontstaan ten opzichte van het Egyptisch product. Dat is jammer, want uit al de residu-analyses die wij laten uitvoeren, blijkt dat we over een schoon biologisch product beschikken."

Voor meer informatie:
Kees van den Bosch
Freeland B.V.
Nijbracht 126
7821 CE Emmen
0591 670570
06 51406694