Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Hortifrut wil grootste blauwe bessenleverancier Peru kopen

Het Chileense Hortifrut, gevestigd in Santiago, staat op het punt om de aankoop van de grootste Peruaanse leverancier van blauwe bessen concreet te maken. Dit maakt onderdeel uit van het uitbreidingsplan van het Chileense bedrijf om tegemoet te kunnen blijven komen aan een groeiende internationale vraag.

Het gaat om Grupo Rocío, voor wiens blauwe bessenhandel Hortifrut vorig jaar oktober al de intentie aankondigde 160 miljoen dollar (143, 3 miljoen euro) te betalen.

Met deze transactie voegt Hortifrut Peru toe aan zijn uitbreidingsplannen, waar Mexico, de Verenigde Staten en China al onderdeel van zijn. Hierdoor zal een verdubbeling van de zachtfruitteelt, waaronder de blauwe bes, mogelijk gemaakt worden, met een oogst van meer dan 100 miljoen kilo dit seizoen, zei Víctor Moller, directeur van het bedrijf. En er zouden nog meer transacties in het vooruitzicht liggen.

"Mensen lachen me uit omdat ik nog steeds denk dat het bedrijf in de kinderschoenen staat", zei Moller over het 38 jaar oude bedrijf dat in 2012 publiek ging. "Maar het is een baby met een enorm groeipotentieel".

Tot nu toe zijn investeerders tevreden, in ogenschouw genomen dat Hortifrut met meer dan 500 % gegroeid is sinds de beursgang, ten opzichte van een toename van 29 % in Chili's IPSA referentie-index in dezelfde periode. De inkomsten zijn meer dan verdubbeld, neerkomend op 367 miljoen dollar (328,2 miljoen euro) sinds voor de beursgang, hoewel ze in 2017 met 9 % afnamen, volgens gegevens van Bloomberg.

Passie voor zachtfruit
Blauwe bessen zijn een product geworden dat consumenten 24 uur per dag, het hele jaar door, willen hebben, aldus Roland Fumasil, senior analist groenten en fruit van de Rabobank in Fresno, Californië.

Wereldwijd werd er afgelopen jaar ongeveer 1,7 miljoen ton blauwe bessen geteeld, tweeënhalf keer zoveel als in 2000, volgens adviesbureau fresh4cast.com. Binnen twee jaar zou dit cijfer de 2 miljoen ton moeten bereiken. De grootste leverancier van blauwe bessen is de VS, gevolgd door Canada en Chili, de grootste exporteur ter wereld. "De vraag is niet elastisch", zei Fumasil. "Mensen willen hun blauwe bessen".

Chinezen zijn bereid te betalen
Volgens gegevens van landbouw adviesbureau iQonsulting werden in januari en februari, op het hoogtepunt van de Chileense oogst, de naar de haven van Jiangnan (China) geëxporteerde blauwe bessen afgezet voor een gemiddelde van 10,04 dollar (8,20 euro) per kilo. Aan de oostkust van de VS is de gemiddelde prijs 6,40 dollar (5,24 euro) per kilo. 

Met zoveel vraag heeft Hortifrut meer overnames in zicht, zei Moller. "We proberen onze leidende positie in de wereld te verdedigen", legt hij uit. "Het is onderdeel van ons business model om te groeien door middel van samenwerking met toonaangevende bedrijven op het gebied van distributie, genetische manipulatie, verwerking en logistiek".

Bron: Bloomberg

Publicatiedatum :Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018