Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Schouten: Duurzaamheid kan ook beloond worden met leveringszekerheid

Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) vindt dat alle partijen in de keten een morele verantwoordelijkheid hebben en dienen te nemen dat duurzaamheid beloond wordt. "Dat kan in de vorm van het bieden van een hogere prijs, maar de waardering kan ook tot uiting komen in bijvoorbeeld leveringszekerheid over een langere periode door bijvoorbeeld langjarige contracten", aldus Schouten in antwoord op vragen vanuit de Tweede Kamer naar aanleiding van de presentatie van het duurzaamheidskeurmerk 'PlanetProof'.

De Tweede Kamer wilde van Schouten weten hoe het uitgangspunt van dit nieuwe keurmerk, dat supermarkten niet verplicht zijn boeren en tuinders extra te betalen om te voldoen aan de extra eisen voor het nieuwe keurmerk, zich verhoudt tot de passage in het regeerakkoord dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) erop gaat toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijke eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn.

Als een supermarkt bovenwettelijke eisen stelt, moeten boeren en tuinders volgens Schouten gewaardeerd worden voor de extra inzet die daarmee van hen verlangd wordt. In het regeerakkoord staat dat de ACM erop gaat toezien dat boeren en tuinders hogere prijzen ontvangen van afnemers die bovenwettelijk eisen stellen, bijvoorbeeld ten aanzien van duurzaamheid of dierenwelzijn. Over de nadere invulling daarvan zal Schouten de Tweede Kamer samen met staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken en Klimaat voor de zomer informeren. De bewindslieden zullen daarbij ook de keurmerken meenemen.

De ACM heeft op dit moment geen inzicht in de contracten tussen producenten en afnemers. Daar heeft de ACM geen bevoegdheden voor en is ook niet als taak bij de ACM belegd. Op dit moment wordt in kaart gebracht welke opties er zijn om er voor te zorgen dat de extra inspanningen van boeren en tuinders ook worden beloond, aldus Schouten.

Bron: Ministerie van LNV

Publicatiedatum :


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:

Reacties:


Met alle discussies over het gebruik van bestrijdingsmiddelen in de landbouw (Roundup bijvoorbeeld) is het van groot belang dat zowel de agrarische sector als de lokele en centrale overheden streven naar duurzaamheid. Vanuit Brussel worden regels gedicteerd, die dan weer lokaal geïmplementeerd moeten worden. Hierbij zijn helaas niet altijd alle belangen van de betrokkenen meegewogen. De agrarische sector wil graag meewerken maar kunnen door economische belangen niet altijd voldoen aan de wens c.q. eis van de overheid. Gelukkig zien we wel steeds meer innovatieve projecten die als incubator kunnen dienen voor duurzame landbouw. Hans Middendorp, voormalig bestuurslid van de Nederlandse waterschappen, heeft hier al eens kritische blog over geschreven.De blog kan je terugvinden op zijn website: https://hansmiddendorp.blogspot.nl/search/label/Duurzaam
Gerard, Amersfoort - 2018/04/25 14:12:57.000© AGF.nl 2018