Mededelingen

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Laatste reacties meer

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen maand

Top 5 - afgelopen week

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

EU en Mexico sluiten nieuw handelsakkoord

De Europese Unie en Mexico hebben op zaterdag overeenstemming bereikt over een nieuw vrijhandelsakkoord in een poging tegenwicht te bieden aan het toenemende protectionisme van de Verenigde Staten onder president Donald Trump. Nadat de plannen voor een handelsverdrag met de Verenigde Staten na de verkiezingszege van Trump vastliepen, heeft de EU zich gericht op de open markt en het sluiten van verdragen met gelijkgezinde landen. 

Het principeakkoord met Mexico volgt op het akkoord dat vorig jaar met Japan werd gesloten en gaat vooraf aan de onderhandelingen met Argentinië, Brazilië, Paraguay en Uruguay, die volgende week van start gaan. "Met dit verdrag plaatst Mexico zich naast Canada, Japan en Singapore als partners van de EU die de open, eerlijke handel verdedigen," laat de voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, weten. 

Voor Mexico maakt het verdrag met de EU onderdeel uit van haar strategie om minder afhankelijk van de Verenigde Staten te worden, een markt die momenteel goed is voor 80% van de Mexicaanse export. Het feit dat Trump het North American Free Trade Agreement (NAFTA) wil aanpassen zorgt dat Mexico meer haast maakt met dit verdrag.

De EU en Mexico hebben het bestaande akkoord van 21 jaar geleden, dat voornamelijk op industriële goederen betrekking had, herzien. Onder het nieuwe akkoord vallen ook agrarische producten, diensten, investeringen, aanbestedingen en omvatten ook arbeids- en milieustandaarden en anti-corruptiemaatregelen. 

De Europese Commissie heeft laten weten dat vrijwel alle handel met Mexico vrijgesteld zal zijn van heffingen en dit geldt ook voor agrarische producten zoals kip, asperges en zuivel. 

"Het akkoord moest meer toegespitst worden op de agrarische sector en diensten," vertelt de Mexicaanse minister van Economische Zaken lldefonso Guajardo. Hij denkt dat het akkoord zijn land betere toegang biedt voor producten zoals sinaasappelsap, tonijn, asperges, honing en eerlijke toegang voor vleesproducten. Ook zullen bepaalde voedingsmiddelen en dranken een beschermde oorsprongsbenaming krijgen, een belangrijke eis van de EU. 

Het is echter niet duidelijk hoe de kwestie rondom 'manchego' kaas uiteindelijk is opgelost. De EU is namelijk van mening dat deze naam alleen gebruikt mag worden voor schapenkaas uit Midden-Spanje. Mexico maakt echter ook manchego kaas maar dan van koemelk. 

Onderhandelaars van beide partijen werken nog verder aan de details waarna aan het einde van het jaar de officiële tekst klaar zal zijn. 




Publicatiedatum :



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2018